PGK, 1. 4. 2015

Dan nominirancev na 45. Tednu slovenske drame

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je celodnevni dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Potekal bo ta petek, 3. aprila, od 10. do 19. ure v Stolpu Škrlovec v Kranju. Letošnjo idejno zasnovo je pripravil Rok Andres.
:
:

Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Tinkara Zupan STA

Strokovna žirija je prvem krogu izbiranja določila pet nominirancev za Grumovo nagrado. To so besedila sedem kuharic, štirje soldati in tri sofije Simone Semenič, Pesmi živih mrtvecev Matjaža Zupančiča, Tarzan Roka Vilčnika – rokgre, Delamo na sebi Vedrane Grisogono in Tri ženske Vinka Möderndorferja. Širši javnosti se bodo besedila predstavila prav na Dnevu nominirancev, zmagovalec pa bo razglašen na sklepni slovesnosti TSD.

Kot so zapisali v Kranju, je koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve nominiranega dramskega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, kritiki, režiserji ... Pomemben del zavzema tudi aktivno sodelovanje publike, ki je povabljena, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskega dne, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.

Kot pravijo organizatorji, si želijo, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj lahko se v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Povezava: Program Dneva nominirancev

Nagrada Slavka Gruma, TSD, Nagrade TSD