DGKTS, 17. 3. 2015

Okrogla miza na TSD: Pisava in (ne)uprizarjanje Simone Semenič

V okviru 45. Tedna slovenske drame vabljeni na okroglo mizo/pogovor z naslovom Pisava in (ne)uprizarjanje Simone Semenič v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in Tedna slovenske drame (PGK), ki bo potekal 4. aprila 2015 ob 15. uri v Stolpu Škrlovec v Kranju.
:
:

Simona Semenič / Foto: Nada Žgank

Gostje: Primož Ekart (režiser in igralec), Maja Šorli (dramaturginja in teatrologinja), Tomaž Toporišič (teatrolog in dramaturg) in Igor Žunkovič (predavatelj na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo, FF). Moderatorka bo Zala Dobovšek.

Simona Semenič, večkratna nominiranka in nagrajenka Grumove nagrade, je trenutno najbolj plodovita dramska avtorica pri nas, njena besedila pa so stalnica tudi na tujih odrih. Pri besedi dramska moramo biti seveda pazljivi, saj se njen slog pisanja odločno izmika utečenim strukturnim normativom in vzpostavlja novo, prepoznavno avtorsko narativnost.

Vsebina in forma sta pri Simoni Semenič neločljiva pojma, s katerima istočasno posreduje lastno razumevanje sodobne dramatike in gledališča. Izzivi uprizarjanja, ki jih sproža njena dramatika, izkazujejo visok potencial za inovativnost gledaliških/performativnih prijemov, a obenem lahko zaradi svoje nekonvencionalnosti povzročajo takšne in drugačne zadrege pri umeščanju njenih besedil na repertoarje slovenskih gledališč. Razmislek se bo skozi primer Simone Semenič razširil tudi na širšo situacijo slovenskih dramskih piscev: kako se uveljaviti na domačih odrih in kako prodreti na tuje?

TSD