SNG Maribor, 22. 1. 2017

Clugov Peer Gynt v Narodnem gledališču Brno

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje na Češko, kjer bo danes, v nedeljo, 22. januarja 2017, na odru znamenitega Janačkovega gledališča Narodnega gledališča Brno uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt.
:
:
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor
Foto: SNG Maribor

Peer Gynt, pustolovska koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe, je prvi celovečerni pripovedni balet Edwarda Cluga.

»Peer Gynt je kot kompleksni dramski lik iz istoimenske dramske pesnitve postavil Ibsena na mesto vodilnih dramatikov ob koncu 19. stoletja, medtem ko se je Grieg s svojim tenkočutnim nordijskim glasbenim idiomom uveljavil kot eden najznačilnejših predstavnikov romantike,« je ob premieri dejal umetniški direktor Baleta SNG Maribor, koreograf Edward Clug, ki je pri oblikovanju lastnega koncepta oziroma libreta poleg stavkov iz Griegove priložnostne glasbe Peer Gynt posegel tudi po drugih Griegovih koncertnih, komornih in solističnih skladbah, da bi tako dosegel dinamičen in koherenten razvoj plesne pripovedi.

Kostumografija je delo Lea Kulaša, scenografija Marka Japlja, kiparska dela sta opravila Ivo Nemec in Milena Greifoner, asistenta koreografa sta Matjaž Marin in Miloš Isailović.

Predstava je navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko, ogledali pa so si jo tudi na prestižnem baletnem festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v Rusiji, v Hrvaškem narodnem kazalištu v Zagrebu, v Cankarjevem domu v Ljubljani in na Festivalu Lent.

Po gostovanju v Narodnem gledališču Brno na Češkem se bo Peer Gynt 10. aprila predstavil občinstvu v Budimpešti na Madžarskem.

Povezava: Narodno gledališče Brno
 

SNG Maribor, Brno, Janačkovo gledališče, Edward Clug, Češka