STA, 23. 3. 2018

Začenja se delavnica dramskega pisanja v okviru Tedna slovenske drame

Še pred uradnim odprtjem 48. Tedna slovenske drame na svetovni dan gledališča 27. marca se danes začenja delavnica dramskega pisanja. Ta je že štirinajst let sestavni del festivala, tokrat pa jo bo vodil sodobni poljski dramatik mlajše generacije Mateusz Atman.
:
:

Foto: Pixabay

Delavnice dramskega pisanja, ki potekajo v soorganizaciji Prešernovega gledališča Kranj, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Kranj in društva Krik, so pomemben del Tedna slovenske drame. Kot pravi umetniška vodja kranjskega gledališča Marinka Poštrak, se je v preteklosti že izkazalo, da te delavnice predstavljajo valilnico mladih dramskih talentov.

Tokratna delavnica bo potekala od danes pa do 26. marca v Prešernovem gledališču in v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. Nanjo se je prijavilo 18 oseb, vsak udeleženec pa je prijavo pospremil s kratkim monologom. Atman je med njimi izbral devet udeležencev za intenzivno delo, medtem ko bodo vsi drugi prijavljeni lahko sodelovali kot opazovalci.

Prvotno je bilo sicer predvideno, da bo delavnico vodil Tadeusz Slobodzianek, avtor ene izmed najbolj uprizarjanih in odmevnih dram sodobne poljske dramatike Naš razred, ki bo v režiji Nine Rajić Kranjac v soboto doživela premiero tudi na kranjskem odru. Vendar je bil Slobodzianek primoran zaradi drugih obveznosti in zdravstvenih razlogov sodelovanje odpovedati.

Namesto njega bo mentor na delavnici njegov mlajši rojak Atman. Ena od tem osrednjih tem bo vzpostavljanje in spreminjanje hierarhij v ustvarjalnem procesu. Dramsko besedilo je po Atmanovem mnenju namreč predbesedilo, ki se dokončno oblikuje šele v gledališkem ustvarjalnem procesu.

V soboto se v organizaciji Kulturno umetniškega društva Krik in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti začenja še 2. Festival dramske pisave Vzkrik!. Tridnevni festival, ki bo potekal v Mini teatru v Ljubljani, predstavlja sedem novih slovenskih celovečenih dramskih tekstov, nastalih v sklopu enajstih delavnic dramskega pisanja pod mentorskim vodstvom Simone Semenič.

Predstavitvi tekstov v obliki bralnih uprizoritev v izvedbi mladih gledaliških ustvarjalcev bodo sledili pogovori z avtorji ter ustvarjalci. V okviru festival pa bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Kaj pa dramatika?, ki bo tematizirala probleme sodobne slovenske dramatike.

Pred začetkom 48. Tedna slovenske drame že od 16. marca poteka tudi umetniška rezidenca na temo scenografije. Magmalaska, ki jo sestavljata vizualna umetnica Neja Tomšič in glasbenica Katja Šulc, skozi prostore med Layerjevo hišo in stolpom Škrlovec oblikuje vizualno-zvočno instalacijo, ki raziskuje gledalčev doživljaj pri dojemanju poezije ter z uprizarjanjem poetičnega kliče k večji prisotnosti poezije v uprizoritvenih umetnostih.

TSD