STA, 18. 9. 2013

Celjski gledališčniki v novo sezono z Govoricami

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek premierno uprizorili predstavo ameriškega dramatika Neila Simona Govorice v režiji Jake Andreja Vojevca. Kot je na današnji novinarski konferenci dejala upravnica SLG Celje Tina Kosi, je bila farsa, ki je zelo aktualna, dinamična in zabavna, velika uspešnica na Broadwayu.
foto: Arhiv SLG Celje
foto: Arhiv SLG Celje
foto: Arhiv SLG Celje

Kosijeva je tudi izrazila upanje, da bodo Govorice, ki so bile krstno uprizorjene septembra 1988 v gledališču Old Globe Theatre v San Diegu v Kaliforniji, postale nova uspešnica celjskega gledališča. Govorice so prva farsa Neila Simona, krstna izvedba pa je doživela več kot 500 ponovitev.

Na zabavo ob deseti obletnici zakona Charlieja Brocka in njegove žene Myre so v razkošno vilo v newyorškem predmestju povabljeni štirje ugledni pari. Tam pa se dogajajo nenavadne stvari. Prvi par pride na zabavo, vendar v hiši ni ne gostiteljev ne služabnikov, ne kuharice ne večerje.

Gostiteljica je izginila neznano kam, gostitelj Charlie, ki je newyorški podžupan, pa se je ustrelil v ušesno mečico in ves omotičen pod vplivom tablet leži v svoji spalnici. Dogodki se dodatno zapletejo, ko začnejo prihajati še drugi povabljeni gostje. Drug pred drugim poskušajo prikriti resnično stanje v hiši, lažejo in si izmišljujejo, kaj naj bi se zgodilo.

Ker gre za ugledne in premožne meščane, je nujno, da nenavadni dogodki v hiši ne pricurljajo v javnost ali ne pridejo na uho policiji. Da bi ohranili dobro ime in ugled, vsi po vrsti lažejo in si izmišljujejo zgodbice, čeprav se nikomur od njih ne sanja, kaj se je v resnici zgodilo, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Farsa Govorice je komedija zmešnjav, nesporazumov in sumničenj, ki izhajajo iz želje, da bi ugledni meščani za vsako ceno zaščitili svoje dobro ime.

V predstavi igrajo Manca Ogorevc, Damjan M. Trbovc, Lučka Počkaj, Bojan Umek, Igor Žužek, Barbara Medvešček, Blaž Setnikar, Ana Ruter, David Čeh in Mario Šelih.

Ameriški dramatik in scenarist Neil Simon, ki je začel pisati v 50. letih minulega stoletja, je eden najbolj plodovitih in najboljših komediografov v zgodovini ameriškega gledališča. Napisal je več kot 30 dramskih besedil in podobno število filmskih scenarijev, večinoma po svojih igrah.

Za svoje delo je prejel številne ugledne nagrade, njegove igre pa z velikim uspehom uprizarjajo po vsem svetu. V petih desetletjih je ustvaril izjemen, natančen in humoren vpogled v življenje povprečnega ameriškega človeka ter komično sliko življenja in tegob navadnih ljudi.