STA, 27. 6. 2016

V Skopju posthumno nagradili Pandurja

V Makedonskem narodnem gledališču v Skopju so v petek pred predstavo ljubljanske Drame Faust v režiji Tomaža Pandurja režiserja posthumno nagradili za izjemne dosežke na področju gledališke umetnosti. Predstavo si je v gledališču, v katerem je Pandur aprila pripravljal predstavo Kralj Lear in med vajo umrl, ogledalo okoli 600 ljudi.
:
:
Foto: Marko Markosi
Foto: Marko Markosi
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Pandurju so nagrado podelili v okviru mednarodnega festivala gledališča Makedonski Naroden Teatar, na katerem je SNG Drama minuli konec tedna gostovala z njegovo zadnjo predstavo. Nagrado je režiserjevi sodelavki in sestri Liviji Pandur izročil direktor gledališča Dejan Projkovski.

V utemeljitvi je med drugim dejal, da gre za priznanje predanemu delu in najvišjim vrednotam gledališke ustvarjalnosti, ki jih je Pandur izkazal v svoji izjemni, mednarodno uspešni gledališki karieri, ko je v štirih desetletjih ustvarjanja pomembno zaznamoval gledališko umetnost v svetovnem merilu.

"Izguba izjemnega sodelavca in za vedno našega prijatelja Tomaža Pandurja v gledališču MNT med vajo za novo uprizoritev Kralja Leara, je bila in vedno bo za vse nas, ki smo ga uspeli spoznati vsaj za trenutek, še posebej tragična in boleča izkušnja. Livija Pandur in vsi njeni sodelavci, tudi iz SNG Drama Ljubljana, ki gostuje v Skopju s Padurjevo zadnjo predstavo Faust, bodo za vedno ostali del naše gledališke družine," so njegove besede povzeli v ljubljanski Drami.

Livija Pandur je v zahvali za nagrado, ki jo je publika pospremila z več minut trajajočim aplavzom, povedala, da bo po vsem, kar se je zgodilo v zadnjih mesecih, MNT za vedno ostal njen gledališki dom. Zahvalila pa se je tudi celotnemu osebju MNT, ki ji je prijazno stalo ob strani v najtežjih trenutkih. »Zame se je pred dvema mesecema v tem gledališču spremenilo vse. Za vedno pa ostajajo Tomaževe predstave. Faust je uprizoritev, ki govori o lepoti. Za to lepoto si je Tomaž v gledališkem smislu in širše prizadeval štirideset let. Ob premieri Fausta v Ljubljani in na gostovanjih po svetu je večkrat celo rekel, da že vse svoje življenje režira eno predstavo. Tomaž bi bil te nagrade izjemno vesel,« je na robu solz iskreno nagovorila občinstvo.

Pred Pandurjem sta to priznanje Makedonskega narodnega gledališča med drugim prejela gledališče London Globe Theatre ter režiser in direktor madžarskega narodnega gledališča v Budimpešti Attila Vidnyanszky.

Skopje, Tomaž Pandur