STA, 19. 4. 2017

V Ljubljani se začenja 20. Exodos

Z javno debato Exodos, prvih 20 let in premiero koprodukcijske predstave Zibka se bo drevi v Ljubljani začela jubilejna 20. izdaja mednarodnega festivala sodobnih odrskih umetnosti Exodos. Letos bodo v ospredju mladi umetniki z vseh koncev sveta, od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana do Burkine Faso in Južne Afrike.
:
:

Zibka / Foto: Arhiv Exodos

Na festivalu se bodo posvetili dvajsetletnemu ustvarjanju, v uprizoritvenem delu pa bodo ponudili predstave, ki so nastale kot plod sodelovanja z umetniki z vsega sveta v minulih dveh letih.

Med vrhunci festivala je koprodukcijska predstava Zibka, prvi projekt Plesne unije C-CEEC, ki je nastal pod dvoletnim vodstvom koreografa Gregorja Luštka z umetniki s Kitajske ter iz držav Srednje in Vzhodne Evrope.

Poleg Zibke bo na ogled še osem mednarodnih koprodukcij, na katerih bo nastopilo 34 umetnikov iz 14 držav in s treh kontinentov.

Festival se je sicer začel že v torek s predfestivalskim dogodkom, performansom Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne, v katerem sta nastopila Chuma Sopotela iz Južnoafriške republike in Palestinec Ahmed Tobasi.

V sklopu festivala bodo pripravili tudi dve okrogli mizi, potekala pa bo tudi dvodnevna delavnica tradicionalnega kitajskega plesa, ki jo bo vodil kitajski pedagog Tan Hao.

Exodos