STA, 23. 12. 2017

V SNG Maribor 50. Guliverjeva potovanja

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo danes 50. uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc
Foto: Damjan Švarc

Fantazijski roman Guliverjeva potovanja je angleško-irski satirik Jonathan Swift napisal leta 1726, da bi s svojo ostroumno kritiko ošvrknil družbo, državo in naravo ljudi. Po njegovi predlogi je Drama SNG Maribor novembra 2014 pripravila uprizoritev, v kateri se dramsko gledališče meša z računalniško animacijo.

Likovno zasnovo in animacijo so pripravili režiser Matjaž Farič in Fi produkcija - Jure Lavrin, Martin Rozman, Gregor Kitek. Glasove so posodili Maša Žilavec, Vladimir Vlaškalić, Peter Boštjančič in Kristijan Ostanek.

Dramaturginja uprizoritve je Staša Bračič, kostumografinja Suzana Rengeo, koreografija in izbor glasbe so delo Matjaža Fariča.

"To je zgodba o našem svetu, o tem, kako drugi vidijo ta svet, in kaj je narobe v našem svetu," je pred premiero povedal slednji. "Govori o našem svetu na zelo sodoben način. Govori o tem, da je to, kar mi počnemo, nerazumno in grozno. Nenehno se ukvarjamo z enakimi problemi. V 300 letih se stvari bistveno niso spremenile," je dodal.

Povezani dogodki