STA, 20. 9. 2017

V Drami sezono v znamenju slovenske dramatike uvajata Županova Micka in Hlapci

V ljubljanski Drami bosta slavnostno sezono ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva uvedli dve slovenski dramski klasiki. V petek bo v Mali drami premiera predstave Županova Micka Antona Tomaža Linharta v režiji Luke Martina Škofa, v soboto pa bodo sezono na Velikem odru uvedli Hlapci Ivana Cankarja v režiji Janeza Pipana.
:
:

Fotografija z vaj / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je na včerajšnjem gledališkem pogovoru v knjigarni Konzorcij spomnil, da "vse, kar danes v gledališču velja, vse, kar vidimo in delamo" v slovenskem gledališkem prostoru, izhaja iz ustanovitve Dramatičnega društva, s katerim se je gledališka kultura profesionalizirala.

Teatrologinja Barbara Orel, sourednica knjige Začetki in dosežki slovenskega gledališča moderne dobe, ki je izšla ob obletnici, je spomnila, da je imelo društvo tri glavne cilje: spodbujati pisanje slovenske dramatike, uprizarjati to dramatiko in ustanovitev dramatične šole. Dodala je, da nova, slavnostna sezona Drame odseva prva dva omenjena cilja, čemur je pritrdil tudi Samobor.

Ravnatelj je dodal, da bo sezona 2017/2018 v Drami popolnoma slovensko obarvana: "Pri tem ne gre za kakšne nacionalno buditeljske namene. Gre zgolj za to, da pot slovenskega gledališča, ki smo jo prehodili, proslavimo tako, da nekatera besedila, ki se nam zdijo ključna, na novo preberemo, uprizorimo in jim damo današnjo vrednost."

Za uvod v novo sezono se v Mali drami obeta premiera Linhartove Županove Micke. Režijo komedije, ki je bila prvič uprizorjena leta 1789, so v Drami zaupali Škofu, ki je besedilo že postavil na oder in kasneje ugotovil, da je Linharta z aktualizacijo povozil, zato se je tokrat odločil ubrati spoštljiv odnos do slovenske gledališke tradicije in dramo označil za "velik obrtniški zalogaj".

Samobor je spomnil, da je bil Linhart svoj čas oster kritik svoje družbe in je v prvem posvetnem dramskem delu v slovenščini poslal dva meščana med kmete. V komediji se je ponorčeval "tako iz lahkomiselnega in predrznega plemstva kot iz zapitih in podkupljivih državnih uradnikov, in pokazal, kako domiseln mora biti preprost kmečki človek, da se uspešno izogne grabežljivim krempljem", so zapisali v Drami.

Kot Micka bo v predstavi nastopila Nina Valič, ki je dejala, da se je režiser odločil Linhartov sicer kratek tekst uprizoriti kot "dokument predstave o času, v katerem je nastala". Dramaturg uprizoritve Aljoša Dobovišek je razkril, da bodo igralci besedilo uprizorili v integralni različici, izražali pa se bodo z Linhartovim jezikom, neke vrste prepletom med rodno gorenjščino in tedanjim pisanim knjižnim jezikom, ki je vključeval prvine dolenjščine.

V soboto pa bodo na Velikem odru sezono uvedli s premiero Cankarjevih Hlapcev, katerih režijo je prevzel nekdanji ravnatelj Drame Janez Pipan. Nad besedilom je dolgo bdela cenzura. Cankar ga je pisal leta 1909, delo pa so uprizorili šele po njegovi smrti leta 1919, po Trstu in Zagrebu v Sloveniji prvič prav v ljubljanski Drami. "Vse do danes je ta drama s pomenljivim naslovom paradigmatično besedilo, s katerim označujemo politične razmere in odnos do oblasti," napovedujejo v Drami.

Kot je pojasnil Samobor, s Hlapci napovedujejo tudi Cankarjevo leto 2018, ko bomo obeleževali 100-letnico literatove smrti. Po ravnateljevih besedah je Pipan ustvaril neke vrste priredbo Hlapcev, ki predstavlja kompleksno raziskavo Cankarjevega dela, ki je nabita s pomeni in odpira številne nove razmisleke. Pipan je spomnil, da je v ospredju Hlapcev soočenje intelektualca s splošno prevladujočo in vladajočo zavestjo. Z današnjega vidika pa je ta intelektualec tisti kritični posameznik, ki družbi kaže ogledalo in se mu je današnji čas zlahka odpovedal.

V Hlapcih bo učitelja Jermana igral Marko Mandić. Povedal je, da mu je bilo v užitek na novo odkrivati dramo, ki jo je deloma že nosil v sebi, tako kot mnogi Slovenci, saj so citati iz teksta domala ponarodeli.