STA, 11. 5. 2010

Prelet 2010

Z gostujočo predstavo Hrvaškega nogometnega gledališča Moje srce bije zanjo v režiji Boruta Šeparovića se bo 26. maja začel mednarodni gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Prelet 2010.
:
:

 

Festival bo postregel z osmimi predstavami iz repertoarja SMG in dvema gostujočima predstavama.

Predstava Moje srce bije zanjo se skozi rekonstrukcijo nogometne tekme med Anglijo in Hrvaško, na kateri so Hrvati z zmago Angležem preprečili odhod na evropsko prvenstvo, ukvarja s fenomenom nogometa kot pomembnim povezovalnim elementom nekega naroda, pa tudi z bolj mračno realnostjo izven prizorišč nogometnih spektaklov. Režiser Šeparović, sicer umetniški vodja skupine Montažstroj, se pogosto ukvarja z različnimi socialnimi in medijskimi fenomeni, kakršni so nogomet, šovinizem, sodobne tranzicijske mitologije ali terorizem.

Druga gostujoča predstava na festivalu Prelet, s katero se bo ta 31. maja tudi zaključil, bo Eksplozija spomina 5, ki jo bo v režiji Eduarda Milerja uprizorilo Kraljevo gledališče Zetski dom iz Cetinja. Predstava kombinira dve besedili Heinerja Müllerja - monolog človeka v dvigalu, odlomek iz teksta Naloga, in dramsko besedilo Kvartet, napisano po romanu v pismih Nevarna razmerja Choderlosa de Laclosa. Kot so sporočili iz SMG, je Müllerjev opus po režiserjevem mnenju "eksplozija miselnih, jezikovnih, političnih, dramskih kolažev in drugih materialov".

Iz svojega repertoarja so v SMG izbrali predstave Nižina neba Nebojše Popa Tasića v režiji Jerneja Lorencija, Sla Sarah Kane v režiji Vita Tauferja, gledališko adaptacijo Pasolinijevega romana Amado mio pod režisersko taktirko Ivana Peternelja in predstavo avtorja in režiserja Oliverja Frljića Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!. Odigrali bodo še dramo Petra Božiča Šumi, ki jo je na oder postavil Vinko Möderndorfer, kultno Peklensko pomarančo Anthonyja Burgessa v režiji Matjaža Pograjca in priredbo znamenitega romana Fjodorja Dostojevskega Zločin in kazen v režiji Diega de Bree.

Na festivalu Prelet bo svoje mesto našla tudi predstava Vampir po pesnitvi Marine Cvetajeve, ki bo svojo krstno uprizoritev v SMG doživela 19. maja. Kot predstavo napovedujejo v SMG, je to zgodba, ki govori o preprostem mladem dekletu, ki se zaljubi v vampirja. Predvsem pa je to zgodba "o ljubezni tistih, ki ljubijo proti sebi in v nasprotju s svojo naravo ter na koncu postanejo eno". Predstavo bo na oder postavil Ivica Buljan.

Povezave:

- Fotogalerija na SiGledal