STA, 1. 4. 2014

Na novogoriških odrskih deskah tokrat prva slovenska uprizoritev Po Magrittu

Na malem odru SNG Nova Gorica bo v sredo ob 20. uri prva premiera prve slovenske uprizoritve nadrealistične komedije Toma Stopparda Po Magrittu. Režijo je prevzela Ajda Valcl, dramaturginja predstave je Simona Hamer. Druga premiera bo v četrtek ob isti uri.
:
:
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica
Foto: Arhiv SNG Nova Gorica

"Osnovni žanr te predstave je parodija na detektivko, ki se zgodi v drugi polovici predstave," je na včerajšnji novinarski konferenci povedala dramaturginja. V prvem delu pa se predstavi zakonski par, ki se pripravlja na plesno tekmovanje in ki se mora vmes ukvarjati še s taščo, ki mu meša štrene. "Nato pozvoni pri vratih, vstopita detektiv in policist in tukaj se pravzaprav zgodba šele zares začne," je o vsebini predstave povedala Hamer.

Dogajanje se po vstopu detektiva in policista začne zapletati, razplet pa je presenetljiv. "Zanimiv zaplet, besedne in jezikovne igre, v celoti pa gre za zanimivo in malce britansko obarvano delo," je prvo slovensko uprizoritev predstave Po Margittu označila režiserka. Dodala je: "Stereotip pa smo prilagodili slovenskemu okolju ter z njimi predstavili vdor formalnih oblasti v zasebno okolje."

Po besedah igralke Ane Facchini je na odru tokrat videti stereotipne like v ne tako stereotipnih reakcijah. "Stoppard se tokrat predstavlja z zanimivim in zabavnim tekstom, v katerem govori o vdoru sistema v neko intimo ter o tem, kako to vpliva nanj," je dejala.

Igralka Mira Lampe Vujičić, ki v predstavi igra taščo, pa je povedala še, da je lik tašče takšen, kot ga nihče ne bi želel imeti doma.

V predstavi nastopajo še Gorazd Jakomini, Kristjan Guček in Andrej Zalesjak k. g.. Lektor predstave je Srečko Fišer, za scenografijo je poskrbela Jasna Vastl in za kostumografijo Bjanka Adžić Ursulov. Avtor glasbe je Mirko Vuksanović, oblikovalec svetlobe pa Samo Oblokar.