SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 2. 4. 2020

Teden slovenske drame na portalu SiGledal: Butnskala

V teh marčevskih in aprilskih dneh, ko običajno poteka festival Teden slovenske drame, vas vabimo k ogledu predstav, ki so na festivalu sodelovale v preteklosti in so dostopne na spletu. Za danes smo izbrali predstavo Butnskala avtorjev Emila Filipčiča in Marka Derganca v režiji Vita Tauferja in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča ter Prešernovega gledališča Kranj.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

Predstavo si lahko ogledate na tej povezavi.

Predstava Butnskala je bila uvrščena v tekmovalni program 47. Tedna slovenske drame. Igralec Dario Varga je na Dnevih komedije leta 2017 za vlogo Valentinčiča prejel nagrado žlahtni komedijant.

Vito Taufer je poskrbel tudi za scenografijo in kostumografijo, dramaturginja je bila Marinka Poštrak, glasbo pa je prispeval Schatzi.

Pri uprizoritvi gre za odrsko priredbo legendarne radijske igre, po kateri sta nastala že tudi film in strip. Njena avtorja sta pojasnila, da je igra leta 1979 nastala spontano in da ni šlo za načrtovano aluzijo takratne politične in kulturne scene. Marinka Poštrak pa je prepričana, da sta s svojo improvizacijo zadela v samo srž slovenskega psihograma in sociograma.

»Po drugi strani to ne zmanjšuje določenih kakovosti postavitve, ki se ne končajo pri še vedno zabavnih domislicah iz besedila; tako na primer ni mogoče spregledati, da je zlasti prvi del predstave, skoraj v celoti oblikovan na praznem odru, v nekaterih trenutkih res dobro zrežiran, zlasti to velja za skupinske prizore, ki so natančni in domišljeni, v njih pa vsak izmed vrste nastopajočih oblikuje izbrušeno, četudi miniaturno vinjeto, ves čas docela dejaven v svojem liku ne glede na njegovo trenutno težo v dogajanju.« (Gregor Butala, Dnevnik)

»Uprizoritev pod vodstvom režiserja Vita Tauferja, tudi scenografa in kostumografa, ob dramaturškem prispevku Marinke Poštrak, je prvi del postavila na prazen oder, kot niz skečev, z butnglavci kot nekakšno terapevtsko skupino odprtega tipa, ki jo opazuje pripovedovalec in pričevalec Ervin Kralj, Matija Vastl ga zastavi kot simpatičnega in stvarnega fanta s trobento, vendar brez ontološke­ negotovosti in delirantne izgubljenosti.« (Matej Bogataj, Delo)

TSD, Koronavirus