SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 4. 7. 2019

Jurij Souček in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralec Jurij Souček, letošnji prejemnik Ježkove nagrade za življenjsko delo, ki jo RTV Slovenija podeljuje za izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o tem velikem ustvarjalcu.
:
:

Jurij Souček / Foto: Tamino Petelinšek / STA

Jurij Souček je vsem poznan s televizijskih ekranov in radijskih valov. Preizkusil se je tudi na filmu, vse življenje pa je deloval tudi v gledališču – v prvi vrsti kot igralec, poleg tega pa tudi kot (so)avtor, prevajalec in režiser. Ustvaril je več kot 150 gledaliških vlog in veljal za izrazito karakternega igralca, pogosto je upodabljal »negativce«.

Kot igralec je največkrat stal na odrskih deskah ljubljanske Drame, kjer je bil zaposlen več kot 40 let – nastopil je v več kot 130 uprizoritvah. Sodeloval je tudi z večino drugih slovenskih gledaliških hiš: z Mini teatrom, SSG Trst, Prešernovim gledališčem Kranj, Mestnim gledališčem ljubljanskim, Gledališčem Glej, Slovenskim mladinskim gledališčem, SLG Celje, Cankarjevim domom in Dramo SNG Maribor.

Največkrat je sodeloval z režiserji Francetom Jamnikom (16-krat), Slavkom Janom (14-krat) in Miletom Korunom (13-krat). Največ vlog je odigral v Shakespearjevih dramah, in sicer 12, šestkrat je igral v Cankarjevih dramah (od tega dvakrat v Pohujšanju v dolini šentflorjanski), petkrat v Molierovih, štirikrat v dramah Fernanda Arabala (v Arhitektu in asirskem cesarju se je na odru slekel do golega – to je bilo leta 1968) in Eugena Ionesca. V 42 uprizoritvah je na odrskih deskah stal z igralko Dušo Počkaj.

Leta 1994 je prejel nagrado Borštnikov prstan in leta 2005 viktorja za življenjsko delo. Leta 2019 je poleg Ježkove nagrade prejel tudi nagrado Zlati glas, ki jo za profesionalno izvedbo sinhronizacij risank podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

In odpujsala sta domov ...

Še več o Juriju Součku, ki je letos dopolnil 90 let, boste izvedeli, če pobrskate po spletni enciklopediji slovenskega gledališča in po sklopu Repertoar.

Jurij Souček

LGL/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 29. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Lutkovno gledališče Ljubljana
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 27. 7. 2021
Letošnja prejemnica Borštnikovega prstana
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 16. 8. 2021
Gledališka kralja