SSG Trst, 15. 10. 2014

SSG Trst predstavlja program gledališke sezone 2014/2015 za Gorico

Od 24. novembra bo Slovensko stalno gledališče prisotno tudi na goriških odrih s predstavami specifičnega abonmajskega programa, ki bo letos bogatejši in še tesneje povezan s sodelujočima goriškima gledališčema.
:
:

Ansambel SSG / Foto: Luca Quaia

Kulturni dom, Kulturni center Lojze Bratuž in, enkratno, tudi gledališče Verdi, bodo gostili šest predstav in dva glasbena dogodka, vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi in abonenti bodo kot običajno imeli na voljo brezplačni avtobusni prevoz. Tudi letos bo goriški višješolski pol sodeloval s Slovenskim stalnim gledališčem, saj si bodo sklop dopoldanskih in večernih ponovitev predstav ogledali tudi dijaki liceja in tehničnega zavoda.

Sezona se bo pričela z gostovanjem koprodukcije 1914-1918. Trst, mesto v vojni, ki bo povezala Slovensko stalno gledališče, Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine in društvo Casa del lavoratore teatrale pri večjezični uprizoritvi na temo prve svetovne vojne. Tudi tekst je sinergija dveh različnih pogledov, saj bo predstava nastala iz izvirnih tekstov Marka Sosiča in Carla Tolazzija, ki ju je v celoto spojil tržaški režiser Igor Pison.

15. decembra bo sledila uprizoritev posebnega projekta Slovenskega stalnega gledališča, večera šansonov in poezije Miroslava Košute, ki sta si ga zamislila igralca Maja Blagovič in Jure Ivanušič. Zlati prah imaš v očeh je »predstava o pesniškem in ne samo pesniškem svetu Miroslava Košute, o dušah, ki znajo poslušati utrip tišine, piš vetra, pa burjo, zunaj, okrog in v sebi, pogledati v nebo, sinje ali oblakov polno in … živeti sanje.« Poetično, intimno, igrivo, gledališko, glasbeno potovanje skozi pesmi in songe Prešernovega nagrajenca je poklon opusu in osebnosti nekdanjega, dolgoletnega umetniškega vodje Slovenskega stalnega gledališča.

Glasba in gledališče se bosta ponovno dopolnjevala 26. januarja z gostovanjem produkcije Littlebigmac Kabaret zlatih let po motivih iz romana Kuba libre Marka Vezoviška. S songi prepletena predstava v režiji Jaše Jamnika govori o odraščanju v dveh državah in dveh sistemih in je »zgodba o tem, kako smo preživeli socializem in se uspeli ob tem smejati in o tem, kako bo za to, da bomo preživeli kapitalizem, prav tako potrebnega veliko humorja.« Avtor glasbe je Mojmir Sepe, Lara Jankovič pa poje ob spremljavi Gregorja Strniše.

27. marca se bo abonmajska ponudba selila v dvorano gledališča Verdi, kjer bo na sporedu enkratna ponovitev in državna predpremiera večjezične in multimedijske koprodukcije Nora Gregor - Skriti kontinent spomina, ki so jo skupaj ustvarili Slovensko mladinsko gledališče, SNG Nova Gorica, Schauspielhaus Graz in Stalno gledališče Furlanije - Julijske krajine. Mednarodna koprodukcija o igralki iz Gorice, ki je dosegla zavidljive mednarodne uspehe, je hkrati predstava o Gorici, mestu štirih kultur. Predstava Nede R. Bric na odru prikazuje zgodbo slavne igralke, na video projekciji pa vzporedno življenjsko zgodbo novinarja našega časa, ki išče odgovore na družinska vprašanja. Dogodek je nastal s podporo Občine Gorica in s sodelovanjem Gledališča Verdi v Gorici.

20.aprila bo na vrsti mojstrovina slovenske literature, Cankarjevi Hlapci v režiji Sebastijana Horvata. Ivan Cankar je pred sto leti pisal o stvareh, ki so še zmeraj aktualne. Ta hip to gotovo velja za njegovo najslovitejšo igro, v kateri se Jerman nameni »hlapce v ljudi izpreobračat«. Vztraja, čeprav ga župnik svari, da poti ni mogoče premeriti do konca, ker »je težavna in gre v kolobarju«. Ob stalnih članih našega igralskega ansambla bodo z njim tudi trije mladi in obetavni igralci: Patricija Jurinčič, Matija Rupel in Jure Kopušar.

25. maja bo goriško publiko zabavala najnovejša komedija Vinka Möderndorferja Obiski v režiji samega avtorja. V klasični situaciji, ki jo ta komedija uprizarja, mlada zaljubljenca prvič obiščeta starše svojega izbranca. Da je stvar še bolj zagatna– gledalcem pa zato še bolj komična – sta starša samska: oba sta posesivna in ljubosumna, mladi par sprejemata s strahovi in predsodki. 

Novost letošnje sezone bo glasbeni del goriškega abonmaja, saj bosta program prijetno dopolnila dva koncerta. Kulturni dom je producent varietejske predstave Prizma optimizma, ki dobi naslov po terenski oddaji Radio Slovenije, ki razveseljuje poslušalce že od leta 1978. Stalnica oddaje sta Big Band RTV Slovenija, ki ga vodi dirigent Lojze Kranjčan, in »gagajevec« Tilen Artač v vlogi psihologinje Ifigenije, vse pogosteje pa tudi glasovni multipraktik Sašo Hribar. V Gorici bodo v vlogi gostov nastopili Nuša Derenda, Alenka Godec ter »domačinka« Martina Feri. Varietejski večer bo na sporedu 27. novembra, 6. marca pa bo Kulturni center Lojze Bratuž priredil koncert Štirje pianisti za dva klavirja. Sijavuš Gadjiev, Massimo Gon, Alexander Gadjiev, Giuseppe Guarrera bodo protagonisti večera, ki bo predstavil zanimivo kombinacijo dveh klavirjev in osmih rok ter nove izrazne možnosti klavirja. Koncert bo združil štiri vrhunska imena našega prostora in sicer pianiste, ki so se izoblikovali v okviru Goriške. Na sporedu bodo skladbe Mozarta, Rossinija, Brahmsa in Liszta.

Pri nakupu rednih abonmajev (štiri uprizoritve SSG, dve gostujoči predstavi in dva brezplačna glasbena dogodka v dvoranah Kulturnega doma, Kulturnega centra Lojze Bratuž in gledališča Verdi v Gorici) so predvideni popusti za družine in nagradna predstava za vse tiste, ki bodo vpisali abonma do 7. novembra in bodo prejeli dodatno vstopnico za ogled predstave Čarobna gora Thomasa Manna, koprodukcije SSG in ljubljanske Drame v Trstu.

Tudi v Gorici bo Slovensko stalno gledališče uvedlo novost posebne ponudbe, namenjene novim abonentom, ki se želijo približati gledališču s poskusnim sklopom štirih različnih predstav po prostem izboru iz programa za Gorico 2014/15. Pri letošnji abonmajski kampanji sodeluje tudi Zveza slovenskih kulturnih društev.

Povezani dogodki

SSG Trst, STA, 31. 5. 2017
Podeljene nagrade tantadruj