SSG Trst, 25. 5. 2010

Boris Pahor - Trmasti spomini

V sredo, 26. maja ob 20.uri se bo velika dvorana Slovenskega stalnega gledališča priložnostno spremenila v kinodvorano za predstavitev dokumentarnega potrteta tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.
:
:

foto Dare Čekeliš
Film je skupni projekt štirih uredništev Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria (slovenskega in italijanskega Radia in Televizije), ki nastaja iz razvojnih sredstev RTV Slovenija pod skupnim naslovom Sinovi dveh narodov- velikani našega prostora. V februarju je bil film predpremierno na ogled v Kinu Odeon v Izoli in na malih ekranih Televizije Koper-Capodistria, marca pa ga je premierno predvajal 1. program Televizije Slovenija. Tokrat bo predvajanje potekalo ob prisotnosti protagonista, pisatelja Borisa Pahorja, s katerim se bo pogovarjal producent Igor Prinčič. O nastanku projekta bodo v živo spregovorili tudi avtorji in predstavniki koproducentskih ustanov.

Portret se osredotoča na odločilne trenutke, ki so gradili Pahorjevo življenjsko izkušnjo in predstavljajo osrčje avtorjevega literarnega ustvarjanja. Režijo filma je pripravil Tomaž Burlin, scenarij Neva Zajc in Tomaž Burlin, direktor fotografije je Niko Čadež, avtor glasbe v filmu pa Vlado Batista. Pahorja v filmu spremljamo od Trsta do Pariza, kjer je doživel prvo mednarodno priznanje, in odkrivamo dolgo ter zapleteno življenjsko pot velikega pričevalca dvajsetega stoletja. Zgodnji fašizem, izguba jezika, nemška delovna taborišča in zmeda v povojnem Trstu, so poleg ljubezni teme, h katerim se Pahor ves čas vrača. Dokumentarni film gradi pripoved o avtorju z besedo zgodovinarjev, pisateljskih kolegov, založnikov in prijateljev. V juniju bo dokumentarec predstavljen tudi na sedežu UNESCA v Parizu, kar bo samo začetek njegove evropske turneje.