STA, 25. 11. 2021

Simoniti napovedal nadaljevanje procesa prenove Drame, a namenjenega manj denarja

Minister za kulturo Vasko Simoniti je v povezavi z odstopom Igorja Samoborja z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana dejal, da do njega nima osebnih zamer. Prav tako je zagotovil, da se bo postopek obnove zgradbe nadaljeval. Za obnovo bi po novem osnutku programa za kulturo namenili 21 milijonov evrov, polovico manj, kot je bilo predvideno sprva.
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Simoniti je v pogovoru za TV Slovenija dejal, da sta se s Samoborjem štirikrat srečala, s čimer je zanikal obtožbe, da ministrstvo ni komuniciralo z gledališčem. Dodal pa je, da je zavrnil srečanje "na štiri oči", ker da gre za milijonske zneske. In ker gre za kompleksen projekt, se mu zdi logično, da se na obeh straneh postavljajo določena vprašanja.

Po njegovih besedah je bil projekt izvorno ocenjen na okoli 60 milijonov evrov brez davka oziroma okoli 75 milijonov evrov z davkom. Nato se je ocena zmanjšala na 45 milijonov brez davka. "To so izredno velike številke, ki zahtevajo seveda tudi natančne odgovore tistega, ki to financira. To je država, za katero pa je seveda odgovoren minister," je pojasnil.

Na očitke, da Samobor ni prejel revizije, ki jo je zahteval, je odgovoril, da je ta na ministrstvo prišla pretekli četrtek, v petek pa so "jo dobili v roke". Ob tem se mu zdi zanimivo, da je Samobor odstopil v ponedeljek. V reviziji naj bi pisalo, da se ne da natančno določiti cene prenove, zato je v tem času prišlo do velikih odstopanj pri zneskih.

V osnutku novega programa za kulturo naj bi prav tako pisalo, da se začetek prenove s prihodnjega leta prestavi na leto 2023, ob tem pa je nova ocena investicije 21 milijonov evrov.

Na vprašanje, zakaj ministrstvo prenovi namenja manj denarja, je odgovoril, da "želi imeti transparentno in jasno podobo, za kaj kaj gre". Dodal je še, da so za vzdrževanje v preteklih letih namenili štiri milijone evrov, v zadnjem letu in pol pa 2,3 milijona evrov. Ministrstvo je ob letošnjih poplavah, ki so prizadele tudi Dramo, za sanacijo namenilo 330.000 evrov, s čimer da so zagotovili, da "hiša dela naprej nemoteno".

Po zatrjevanju Simonitija je v povezavi s prenovo več vprašanj še vedno nerešenih. Med drugim naj ne bi bilo povsem razrešeno vprašanje zemljišč, poleg tega naj ne bi imeli soglasja stanovalcev, prenova pa da bi šla globoko v zemljo in spodjedala tako Dramo kot sosednjo Nemško hišo. Zato je prosil za zagotovitve, da prenova ne bi bila nezakonita ali škodovala okoliškim objektom.

Ob tem je še dodal, da se bo proces prenove nadaljeval, a pod pogoji transparentnosti, jasnosti in nedvoumnosti.

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je odločitev o odstopu z mesta ravnatelja sicer sporočil v ponedeljek zvečer. Med razloge za odstop je navedel nespoštovanje zavez glede prenove stavbe gledališča, ob čemer je glavne očitke naslovil na ministra Simonitija. Po njegovem zatrjevanju je ta dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Dejal je še, da so vse "zaveze in postavke pogodbe o financiranju projektiranja prenove Drame vestno realizirali". Odlašanje s prenovo po njegovem mnenju namreč lahko vodi tudi do prekinitve delovanja SNG Drama Ljubljana. Samobor namreč ocenjuje, da je zgradba iztrošena, kar dokazujejo tudi preverjanja statike in potresne varnosti.

Na njegov odstop so se nocoj odzvali tudi v Združenju dramskih umetnikov Slovenije. Zapisali so, da bo njegov umik priložnost, da se javnost seznani s celostno problematiko delujočih na področju umetnosti in kulture v državi. Po njihovem mnenju odstop odraža resnost položaja neodgovornega vodenja kulturne politike vse od osamosvojitve.

V pisnem odzivu Društva gledaliških režiserk in režiserjev so prav tako opozorili, da je prenova zgradbe "v javnem interesu", saj nima le "izjemnega zgodovinskega in državotvornega pomena, temveč na simbolni ravni predstavlja celotno slovensko umetnost in kulturo". Dodali so, da v društvu z ogorčenjem spremljajo zavlačevanje z obnovo in zaostritev komunikacije z ministrstvom, ki je privedla do odstopa Samoborja. Odgovorne na ministrstvu so še pozvali, naj "nemudoma omogočijo nemoteno nadaljevanje sanacije dotrajane gledališče zgradbe".

Igor Samobor, SNG Drama Ljubljana