STA, 24. 11. 2021

Po odstopu Samoborja pred Dramo zapis Sramota

Pred zgradbo ljubljanske Drame se je ponoči pojavil zapis Sramota. Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor meni, da je sporočilo povezano z njegovim odstopom z mesta ravnatelja, kaže pa na odnos oblasti "ne le do nevladnikov, samozaposlenih v kulturi in vseh deprivilegiranih, ampak tudi do svojih institucij".
:
:

Foto: Arhiv ZDUS

Kot je povedal Samobor, zapis razume v širšem kontekstu: "Glede na to, da je bil zapis postavljen tudi pred Moderno galerijo, kjer se je pred kratkim zamenjala direktorica, če se zdaj pred Dramo, iz katere odhajam sam, gre verjetno za širši okvir, ki pa ga je treba razumeti in spoštovati." Na vprašanje, kaj bi bilo treba spoštovati, je odvrnil: "Sporočilo, da stvari, ki se dogajajo, niso v redu".

Enak zapis se je konec decembra pojavil pred Moderno galerijo in še nekaterimi javnimi zavodi – Muzejem sodobne umetnosti Metelkova, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Muzejem novejše zgodovine Slovenije in pred stavbo na Metelkovi 6, iz katere je tedaj ministrstvo želelo izseliti številne nevladne organizacije.

Na vprašanje, ali je po najavi odstopa dobil kakršnekoli odziv ministrstva za kulturo, je Samobor odgovoril, "da ni dobil nobenega telefonskega klica z ministrstva, kot tudi ob drugih prilikah ne, denimo, ko je deževalo v hišo". Komunikacije med ministrstvom in gledališčem ni, čeprav je ministrstvo njegov ustanovitelj in "zaposleni delujejo v njegovi hiši in v njegovo hišo teče voda," je bil slikovit ravnatelj v odstopu.

Samobor je z mesta ravnatelja SNG Drama odstopil v ponedeljek. Kot razlog za to odločitev po osmih letih vodenja te institucije je navedel nespoštovanje zavez glede prenove gledališke hiše. Glavne očitke je naslovil na zdajšnjega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki da je dosedanja dogovarjanja glede financiranja prekinil.

Minister Simoniti bo na očitke glede Drame odgovarjal v nocojšnjih Odmevih, so sporočili iz ministrstva za kulturo.

Igor Samobor, SNG Drama Ljubljana