STA, 25. 2. 2013

Salzburško lutkovno gledališče obeležuje 100. obletnico delovanja

Salzburško lutkovno gledališče obeležuje 100-letnico delovanja. Leta 1913 je 27. februarja kipar Anton Aicher premierno uprizoril prvo predstavo s svojimi ročno izdelanimi lutkami. Od tedaj so v lutkovnem gledališču na oder postavili okoli 150 predstav, za katere so izdelali približno 1000 lutk, s predstavami pa so gostovali po vsem svetu.
:
:


Jubilej bodo 27. februarja obeležili z obnovitvijo starejše verzije Sneguljčice in odprtjem razstave fotografij, lutk in scenografij, ki bo pripovedovala o 100-letni zgodovini gledališča. Postavitev bodo dopolnjevali tudi filmi. Za maj načrtujejo "odprto serijo" v nakupovalnem središču Europark ter odprtje kavarne v matični hiši, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Ob jubileju bodo na oder postavili tudi predstavo Alica v čudežni deželi, za katero so v lutkovnih delavnicah izdelali okrog 50 lutk. Jeseni bodo z njo med drugim gostovali v Las Vegasu in New Yorku, turnejo pa sklenili v Čilu. Vendar pa jim, kot je na novinarski konferenci ob jubileju dejala direktorica gledališča Barbara Heuberger, še veliko več pomeni domače občinstvo. "Domačini pridejo za božič z otroki, redno obiskujejo tudi nove predstave. Velika uspešnica je bila denimo priredba Wagnerjevega 'Prstana'," je še povedala.

Ne glede na vse pa želi Heubergerjeva ponovno aktivirati tudi rezervne igralce, da v času, ko bo ansambel na turneji, hiša ne bi bila zaprta. Tako bodo predstave vzporedno tudi v Salzburgu, saj z vstopnicami klub vsemu letno zaslužijo 800.000 evrov.

Prodajna uspešnica na repertoarju gledališča je že več kot šest desetletij Čarobna piščal, na drugem mestu pa je nekaj mlajša postavitev Moje pesmi moje sanje, še piše APA.

Salzburg, Salzburško lutkovno gledališče