STA, SNG Drama Ljubljana, 29. 5. 2015

Sezono v ljubljanski Drami bo letos drugič zaokrožil Drama festival

Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana je letos že drugo leto zapored pripravilo gledališki festival. Ta bo pod naslovom Drama festival potekal bo od 2. do 7. junija in bo poleg predstav gostujočih gledališč ponudil dva tematska pogovora, pogovore z ustvarjalci predstav in koncerte.
:
:

SNG Drama Ljubljana / Foto: Peter Uhan

Letošnji Drama Festival bo prikazal osem uprizoritev domačih in tujih gledališč. Programski izbor sta pripravila ravnatelj Igor Samobor in dramaturginja Eva Kraševec. Na današnji novinarski konferenci sta poudarila, da gre pri Drama Festivalu za platformo predstav, ki je nastala v želji, da bi združili in izpostaviti najboljše dela ustvarjalcev s katerimi sodeluje Drama, ter jih tematsko navezali z iztekajočo sezono. Namen neformalnih pogovorov v Drama Kavarni in pogovorov z ustvarjalci pa je omogočiti izmenjavo izkušenj in mnenj med ustvarjalci in občinstvom.

Festival se bo začel v  torek, 2. junija, ob 20.00 na velikem odru s predstavo Trst, mesto v vojni Marka Sosiča in Carla Tolazzija v režiji Igorja Pisona in koprodukcijski izvedbi Slovenskega stalnega gledališča, gledališča Il Rossetti in društva Case del lavoratore teatrale iz Trsta. V sredo, 3. junija, ob 20.00 se bo Drama SNG Maribor na velikem odru predstavila z uprizoritvijo Hedda Gabler Henrika Ibsna v režiji Mateje Koležnik, v četrtek, 4. junija, ob 20.00 pa s predstavo Ohcet Eliasa Canettija v režiji Eduarda Milerja. V petek, 5. junija, ob 20.00 bo na velikem odru gostovala uprizoritev Preobrazba Franza Kafke v režiji Ivana Plazibata in v izvedbi Hrvatskega narodnega kazališta Split. V soboto, 6. junija, ob 20.00 si bo na velikem odru mogoče ogledati uprizoritev Neoplanta Lászla Végla v režiji Andrása Urbána, med drugim tudi nagrajenko občinstva in prejemnico Politikine nagrade za režijo na zadnjem Festivalu Bitef v Beogradu, v izvedbi gledališča Újvidéki Színház/Novosadsko pozorište. Isti večer ob 23.00 bo na levem odru predstava BIO::LOGIKA – BIO::GRAFIKA – BIO::MEHANIKA Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča v izvedbi Zavoda Delak. Prav tako dve predstavi prinaša zadnji festivalski dan: v nedeljo, 7. junija, ob 18.00 bo v Mali drami na sporedu uprizoritev Otroci Adama in Eve Miroslava Krleže v režiji Jana Cvitkoviča in izvedbi SNG Nova Gorica ter ob 20.00 na velikem odru Lulu Franka Wedekinda v režiji Jerneja Lorencija in v izvedbi Hrvatskega narodnega kazališta v Zagrebu.

Festivalsko dogajanje bodo popestrili pogovori z ustvarjalci na vrtu za Dramo, ki bodo potekali vsak festivalski dan od srede do sobote ob 22.00. Vodili jih bodo člani ansambla SNG Drama Ljubljana. Pogovor z ustvarjalci uprizoritve Hedda Gabler, v sredo, 3. junija, vodila Saša Pavček, pogovor z ustvarjalci uprizoritve Ohcet bo v četrtek, 4. junija, moderiral Jernej Šugman, voditelj pogovora z ustvarjalci uprizoritve Preobrazba, v petek, 5. junija, bo Branko Šturbej, Marko Mandić pa se bo v soboto, 6. junija, pogovarjal z ustvarjalci uprizoritve Neoplanta.

V Drama Kavarni bodo vsak festivalski večer (razen v soboto) potekali koncerti različnih izvajalcev, z začetkom ob 23.00: v torek bo nastopil Laren Polič Zdravič, v četrtek Miha Petric in Ravi Shrestha, v petek Teo Collori in Metod Bank ter v nedeljo Igor Leonardi.

Drama Kavarna bo v okviru Festivala gostila še dva zanimiva dogodka: v sredo, 3. Junija, ob 17.00 režijski dialog med Matejo Koležnik, Eduardom Milerjem in Igorjem Pisonom, ki ga bo vodila Patricija Maličev in četrtek, 4. Junija, ob 17.00 pogovor z naslovom Priredba, dramatizacija, drama. Na njem bodo o pristopih k sodobnim priredbam tako klasičnih dramskih kot tudi proznih literarnih del, v pogovoru z Matejem Bogatajem, razmišljali Eva Mahkovic, Žanina Mirčevska, Miha Nemec, Katarina Pejović, Nejc Valenti in Goran Vojnović.

Drama Festival

Povezani dogodki