STA, SNG Drama Ljubljana, 3. 4. 2014

V ljubljanski Drami v soboto Shakespeare kot navdih za vpogled v današnji svet

V SNG Drama Ljubljana bodo v soboto kot zadnjo v letošnji sezoni premierno na velikem odru uprizorili Riharda III. + II. po delih Williama Shakespeara v režiji Tomaža Pandurja. Režiser, ki bo s predstavo "debutiral" v ljubljanski Drami, pravi, da je v predstavi Shakespeara uporabil kot navdih, da spregovori o svetu danes.
:
:
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana
Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, je Rihard III. + II., ki sta jo po prevodih Mateja Bora priredili Lada Kaštelan in Livija Pandur, igra o pohlepu, boju za oblast, moči, o vzponu in padcu ter o smrti.

"Odločili smo se, da Shakespeara vzamemo za inspiracijo, da spregovorimo o svetu danes ter o nas v tem svetu. Da vidimo, kaj se skriva za ogledalom, ki nam ga Shakespeare tako velikodušno odstopa ter da vidimo, kako se je slika v tem ogledalu spremenila, se popačila," je poudaril Pandur.

Shakespeare je bil po režiserjevih besedah mojster v opisovanju "velikega mehanizma" krvave zgodovine vzpona na oblast, izgube oblasti in posledično smrti skozi psihologijo osebnosti. S predstavo so ta mehanizem zgodovine preselili v "dokaj nenavadno in neobičajno podobo".

"Mislim, da je predstava klasično gledališče v najboljšem pomenu te besedne zveze - klasičen Shakespeare, obogaten z izkušnjo časa. Gre za Shakespeara in kraljevsko sago danes in tukaj, ker so teme, s katerimi se ukvarjamo, večne in univerzalne. Govorimo o boju za oblast in padcu z nje, govorimo o emocionalnih vezeh, o nizu človeških usod," je še dejal Pandur. Sodelovanje in proces dela z ansamblom SNG Drama Ljubljana je doživljal kot manifestacijo pravega kreativnega procesa in kreativnega nemira, "ki smo si ga vnesli drug v drugega. Iz tega vznemirjenja, iskanja in brskanja po najtemnejših in najbolj subtilnih območjih človeške duše smo uspeli ustvariti čudovito ljubezensko razmerje."

Predstava, za katero dramaturgijo podpisuje Livija Pandur, scenografijo pa Sven Jonke, je razdeljena na tri dele. Prvi je vzpon, drugi je padec, tretji pa Jeruzalem. V vseh treh delih je rdeča nit novo občutenje sveta.

Z avtorsko ekipo, med drugim so pri nastajanju sodelovali še oblikovalec videa Dorijan Kolundžija, kostumograf Alan Hranitelj, avtorja glasbe Duo Silence ter koreograf Anže Škrube, so želeli vzpostaviti homogen svet, ki bi bil zgolj od igralcev samih.

Zato so junaki predstave po besedah Pandurja igralci Branko Šturbej, Saša Tabaković, Jernej Šugman, Polona Juh, Silva Čušin, Alojz Svete, Klemen Slakonja, Uroš Fürst, Klemen Janežič, Robert Korošec k. g. ter Radko Polič.

Šturbej, ki nastopa v vlogi Riharda III., je dejal, da vloge kralja, ki za vzpon na oblast ne izbira sredstev, v svetu, polnem zla, ni težko igrati. "Groza me je tega, da je okolje takšno, da takšni posamezniki obstajajo in bodo obstajali, dokler bo človeštvo bilo boj za prevlado eden nad drugim," je poudaril.

Po drugi strani pa Tabaković v svojem Rihardu II. vidi lepoto v uvidu v svet, "ki ga zelo močno čuti tukaj in zdaj". "Njegov padec, ko preda krono in pada v brezno, če lahko tako rečem, doživljam kot feniksa, ki leti v nebo," je poudaril.

Nastajanje predstave, "kreativni moment, ki je trajal več kot dva meseca", je igralec opisal kot "utrudljiv emotivni maraton", za katerega pa se bo po njegovem mnenju "v soboto pokazalo, da je obrodil sadove".

Predstavo, podnaslovljeno Dramski diptih z epilogom o smrti, v knjigarni Konzorcij napoveduje tudi razstava ob 450. obletnici Shakespearovega rojstva, ki so jo v knjigarni postavili v sodelovanju ljubljansko Dramo. Obiskovalci si do konca meseca lahko ogledajo 28 fotografij Shakespearovih uprizoritev iz preteklih sezon Drame in 16 fotografij Aljoše Rebolja z vaj za predstavo.

O zgodovini uprizarjanja Shakespeara v SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana uprizarja igre Williama Shakespeara že od leta 1896, ko je Rudolf Inemann režiral Othella. 24 njegovih besedil (Beneški trgovec, Hamlet, Historija o Henriku IV. – 1. in 2. del, Julij Cezar, Kakor vam drago, Kar hočete, Komedija zmešnjav, Kralj Henrik V., Kralj Lear, Macbeth, Milo za drago, Mnogo hrupa za nič, Othello, Rihard III., Romeo in Julija, Sen kresne noči, Troilus in Kresida, Ukročena trmoglavka, Vesele žene windsorske, Vihar, Zimska pravljica, Timon Atenski in Tit Andronik) je bilo uprizorjenih 74-krat, najpogosteje Hamlet (11-krat). Shakespearove igre so na oder Drame postavili režiserji Rudolf Inemann, Anton Verovšek, Adolf Dobrovolný, Vilém Taborský, Josip Fišer, Hinko Nučič, Josip Osipovič-Šuvalov, Osip Šest, Ciril Debevec, Viktor Molka, Bratko Kreft, Branko Gavella, Slavko Jan, France Jamnik, Mile Korun, Žarko Petan, Aleš Jan, Zvone Šedlbauer, Georgij Paro, Dušan Jovanović, Vito Taufer, Janez Pipan, Janusz Kica, Eduard Miler, Sebastijan Horvat, Diego de Brea in Tomaž Pandur. Ob uprizoritvi Rihard III. + II. Dramski diptih z epilogom o smrti sta v sezoni 2013/14 na sporedu ljubljanske Drame še uprizoritvi Beneški trgovec in Hamlet.