STA, 28. 3. 2017

S podelitvijo stanovskih nagrad začetek 47. tedna slovenske drame

S podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se je na svetovni dan gledališča včeraj zvečer v Kranju začel 47. teden slovenske drame. Ta z izbranimi predstavami povzema slovensko gledališko in dramsko ustvarjalnost ter odseva aktualne družbene razmere.
:
:

Prešernovo gledališče Kranj / Foto: Tinkara Zupan, STA

Kot je v uvodu v festival dejal minister za kulturo Anton Peršak, je gledališče diagnoza družbe in njenega funkcioniranja. "Zato je gledališče tako pomembna umetnost, ker nas spremlja in nas pravzaprav sproti na nek način uči oziroma nam kaže, kakšni smo in kaj smo," je izpostavil minister.

Festival predstavlja presek slovenske dramatike. Lansko bero zaznamujejo angažirane in provokativne predstave, odmevne v širšem javnem in tudi političnem prostoru, ugotavlja selektorica Tea Rogelj, ki je v tekmovalni del festivala uvrstila osem, v spremljevalnega pa pet predstav. Štiri predstave poleg tega šteje še mednarodni program.

Direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček je prepričana, da so angažirane predstave znak, da se "slovenska gledališka beseda aktivno odziva na aktualne družbene razmere, ki zagotovo niso nikomur v ponos niti razlog za mirno življenje".

Ob porastu števila avtorskih pristopov je mogoče opaziti tudi nezanemarljiv delež žensk med avtoricami tako dramskih besedil kot projektov. Posebej pa so v Prešernovem gledališču letos veseli porasta števila in tudi kakovosti dramskih besedil mladih dramatikov. Prepričani so, da je to tudi sad vsakoletnih delavnic dramskega pisanja v okviru tedna slovenske drame.

Osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil vsako leto spodbuja tako ustvarjanje nacionalne dramatike kot tudi njeno uprizarjanje v domovini in v tujini. "Letošnji, že 47. teden slovenske drame, dokazuje, da imamo Slovenci radi svojo dramatiko in njen festival," ugotavlja Drnovščkova.

Festival kranjsko gledališče pripravlja ob podpori ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj. Kot ob tem opozarja Drnovščkova, se že nekaj let zapored nacionalnemu festivalu namenjajo enaka sredstva. "Programa pa ne zmanjšujemo, čeprav vemo, da stroški iz leta v leto naraščajo," je poudarila.

V uvodu v festival so na včerajšnji svetovni dan gledališča počastili nagrajence Združenja dramskih umetnikov Slovenije, ki jih je izbrala strokovna žirija v sestavi Judita Zidar, Primož Jesenko in predsednica Neda Rusjan Bric. Kot je poudarila slednja, je izbor nagrajencev vsako leto zelo težak, saj je v slovenskem prostoru res veliko kakovostnih predstav in posameznikov, ki jih delajo.

Žirija je veliki bršljanov venec za življenjsko delo podelila igralki Jani Osojnik, ki je svoj življenjski opus na področju dramske umetnosti posvetila radijskemu mediju. Odličje Marija Vera za življenjsko delo pa je šlo v roke igralcu SNG Maribor Petru Boštjančiču.

Priznanje Bršljanov venec je žirija dodelila Petri Pogorevc za vodenje Knjižnice Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), nagradi za igralske dosežke v preteklem letu pa igralki SNG Nova Gorica Arni Hadžialjević in igralcu MGL Gregorju Grudnu.

Po podelitvi priznanj in uvodni slovesnosti je bila na sporedu že prva predstava letošnjega festivala, in sicer Plovemo Dominika Smoleta v režiji Jane Menger in izvedbi Anton Podbevšek Teatra. Do 8. aprila se bo zvrstilo še 16 predstav, nato pa bodo sledile podelitve Šeligove nagrade in nagrade občinstva za najboljšo predstavo, Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo in nagrade za mladega dramatika ter Grün-Filipičevega priznanja za dosežke v slovenski dramaturgiji.

TSD