STA, 17. 12. 2012

Letošnja Severjeva nagrajenca Nataša Barbara Gračner in Branko Jordan

Letošnje, že 42. Severjeve nagrade za igralske dosežke gredo v roke poklicnima igralcema Nataši Barbari Gračner in Branku Jordanu, študentkama dramske igre Ani Urbanc in Ajdi Smrekar ter ljubiteljskemu igralcu Mihi Zrimšku. Prestižne nagrade je Sklad Staneta Severja podelil včeraj v Škofji Loki.

foto Arhiv SNG Drama Ljubljana in Damjan Švarc

Žirija v sestavi Damjana Černe, Staša Mihelčič, Tea Rogelj, Alenka Bole Vrabec in Branko Šturbej je nagradi za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih dodelila Nataši Barbari Gračner iz SNG Drama Ljubljana za vlogi Jelene Nikolajevne Krivcove v Malomeščanih in Baronice Castelli-Glembay v Gospodi Glembajevih ter Branku Jordanu iz Drame SNG Maribor za Viconta de Valmon v Nevarnih razmerjih.

Kot je poudarila Gračnerjeva, je Severjeva nagrada vsekakor vsakemu igralcu izredno ljuba nagrada, saj ima kot Severjeva prav posebno mesto. "Sama pa imam do te nagrade še nek emotivni pristop, saj je moja babica v sokolskem društvu v Škofji Loki igrala kot amaterska igralka in je tudi ona zelo počaščena, da letos jaz prejmem to nagrado," je pojasnila Gračnerjeva.

"Prečudovita je Severjeva nagrada, ker mi je Stane Sever, čeprav ga nisem imel priložnosti spoznati, ostal v gledališkem spominu kot pokončna, etična oseba z vrhunskim igralskim razponom," je bil nagrade vesel tudi Jordan, ki je pred leti že dobil študentsko Severjevo nagrado. "Sedaj se z veseljem vračam na oder po to pravo, profesionalno nagrado," je dejal Jordan.

Letošnjo nagrado za igralsko stvaritev študenta dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) si delita študentki dramske igre Ana Urbanc za vlogo Filaminte v Molierovi komediji nravi Učene pičke ali Naj svet šumi in Ajda Smrekar za vlogo Kasije v predstavi Julij Cezar. Za igralsko stvaritev v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa je bil za vlogo Jonnyštamperledeja v drami Kripl z Inishmaana nagrajen Miha Zrimšek.

Žirija je izbirala med igralci, ki so jih za njihove dramske dosežke v premiernih uprizoritvah od 30. septembra 2011 do 30. septembra letos predlagala slovenska poklicna gledališča, profesionalna-izveninstitucionalna gledališča in profesionalne gledališke skupine, Združenje dramskih umetnikov Slovenije, odbori združenja v posameznih gledališčih, AGRFT ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Petčlanska žirija letošnjih Severjevih nagrad sicer meni, da bi bilo smotrno v prihodnje, ko se bodo vrnili bolj svetli in kulturi bolj prijazni časi, podeljevati tudi nagrado Sklada Staneta Severja za igralske dosežke na lutkovnem področju. Pregled dosedanjih Severjevih nagrad namreč kaže, da lutkarji nagrado prejmejo zelo redko oziroma le izjemoma.

Sklad Staneta Severja, ki je bil ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je letos Severjeve nagrade podelil že 42. zapored. Podelitev vsako leto decembra poteka v Škofji Loki, kjer je Stane Sever (1914-1970) premierno uprizoril svoje zadnje gledališko delo, monodramo Fjodora Mihajloviča Dostojevskega Krotko dekle.

***
Tudi v Ribnici na Pohorju so se poklonili Severju, ki je tam 18. decembra 1970 odigral svojo zadnjo predstavo, že omenjeno monodramo Krotko dekle ter med predstavo klonil pod težo iskanja gledališke svobode in umetniškega ustvarjanja ter krhkega zdravja. V Osnovni šoli Ribnica na Pohorju so tako praznovali že 42. Severjev dan.

Predvsem po zaslugi domačina, Severjevega sošolca in nekoč ravnatelja ribniške osnovne šole Franca Eržena, so Severjevi dnevi v Ribnici na Pohorju nato postali vsakoletni dogodek, ki bogati kulturni utrip kraja, saj velja za osrednjo kulturno prireditev v kraju.

Prireditev pripravljajo domače Kulturno umetniško društvo (KUD) Stane Sever skupaj z občino, šolo in javnim skladom za kulturne dejavnosti. Na včerajšnjem 42. Severjevem dnevu so poleg igralca Janeza Hočevarja Rifleta nastopili tudi pevci otroškega pevskega zbora OŠ Ribnica na Pohorju in moškega pevskega zbora KUD Stane Sever.

Stane Sever je kmalu po prihodu v ljubljansko Dramo postal eden vodilnih igralcev tega gledališča, ki mu je ostal zvest vse do leta 1968. Zaigral je tudi v številnih filmih, kot so Na svoji zemlji, Vesna, Ne čakaj na maj, Samorastniki, Srečno, Kekec!.

Severjeva nagrada, Branko Jordan, Nataša Barbara Gračner