STA, 27. 10. 2019

S podelitvijo nagrad zaključek 54. Festivala Borštnikovo srečanje

Z nocojšnjo podelitvijo nagrad se bo v Mariboru po 14 dneh sklenil 54. Festival Borštnikovo srečanje. Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan za življenjsko delo, letos prejme dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča Marinka Štern.
:
:

Poleg prstana, ki ga vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo, bodo podelili še nagrade najboljšim izdelkom pretekle gledališke sezone. V tekmovalni program je selektor Matjaž Zupančič uvrstil 12 predstav, med njimi najboljše pa bo izbrala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Uršula Cetinski, Andreja Kopač, Dora R. Podolski, Aldo Milohnić in Giorgio Ursini Uršič.

Sklepno slovesnost, ki bo potekala v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, bo povezovala igralka Sara Dirnbek, za glasbo bo poskrbela zasedba Bakalina Velika, režiser dogodka je Krešimir Dolenčić.

Osrednji slovenski gledališki festival, ki nosi ime po utemeljitelju sodobnega slovenskega poklicnega gledališča Ignaciju Borštniku (1858 - 1919), se je začel 14. oktobra s programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, vrhunec otvoritvenega večera štiri dni kasneje pa je bila predstava Poroka izraelskega umetniškega ansambla Gecko.

Skupno je bilo na festivalu več kot 40 gledaliških uprizoritev iz Slovenije in tujine, kar predstavlja enega največjih festivalskih obsegov doslej. Mednarodni program so zaključili v soboto s praktičnim seminarjem in predstavo Overload/Preobremenitev italijanskega umetniškega ansambla Sotterraneo, ki preizkuša raznovrstne uprizoritvene forme v razmahu med frontalnimi in prostorskimi praksami, ki obravnavajo nasprotja in temne plati sedanjega časa.

Na različnih dogodkih, konferencah in posvetih so gostili več kot sto tujih gostov, večinoma festivalskih kritikov, novinarjev, gledaliških strokovnjakov, selektorjev in umetniških direktorjev.

FBS