FBS, 21. 10. 2019

Borštnikovo se preveša v drugo polovico

Festival Borštnikovo srečanje se preveša v drugo polovico. Študenti gledaliških akademij festival za-puščajo z novimi izkušnjami; zadovoljni pa so tudi z obiskanostjo svojih predstav, saj so bile vse raz-prodane do zadnjega sedeža. Tridnevno srečanje, ki je potekalo v sklopu FBS, danes zaključujejo tudi udeleženci Evropskega regionalnega sveta Mednarodnega gledališkega inštituta.
:
:

Minuli vikend sta se predstavili prvi tekmovalni predstavi Kresnice (Mestno gledališče ljubljansko) in še ni naslova (Slovensko mladinsko gledališče), danes sta na sporedu Nasprotje stvari (Slovensko mladinsko gledališče) in Somrak bogov (Drama SNG Maribor). Na Malem odru gostijo hrvaško umetniško organizacijo RUPER in Teater&TD s predstavo Katalonec, v Lutkovnem gledališču Maribor pa bo na ogled Song Male Kline.

Jutri, v torek, 22. oktobra, gostijo predstavo Jami distrikt, ki je prejela več kot 30 nagrad, med njimi kar sedem na 63. Sterijevem pozorju: za najboljšo predstavo, za najboljše sodobno besedilo, režijo, igro, kostumografijo, za najboljšo mlado igralko.

V sredo, 23. oktobra, skupaj z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije znova pripravljajo Dan slovenskih gledaliških ustvarjalcev; ob tej priložnosti bo društvo izvedlo javni posvet o položaju igralcev in ukrepih za izboljšanje pogojev dela gledaliških ustvarjalcev, Ministrstvo za kulturo pa pripravlja posvet in srečanje direktorjev javnih zavodov s področja kulture. Udeleženci obeh dogodkov si bodo lahko ogledali fotografsko razstavo Portreti in projekcijo dokumentarnega filma Tomi Janežič: La cura del teatro. Na ta dan se bo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami na festival iz Ljubljane mogoče pripeljati s posebnim Gorazdovim vlakom. Vlak IC14 pelje iz Ljubljane ob 8.00, iz Maribora pa se vrača EC159 ob 19.45 s prihodom v Ljubljano ob 21.57. Na jutranjem vlaku se bo festivalskim gostom pridružila tudi peterica mladih, ki bo potnike povabila k različnim aktivnostim.

V festivalsko prizorišče so spremenili TAM-ovo kotlovnico na Teznu, kjer bo v dveh terminih (v sredo in četrtek) na ogled tekmovalna predstava Ali: Strah ti pojé dušo (SNG Drama Ljubljana).

V nadaljevanju festivalskega programa v sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije organizirajo mednarodno konferenco Formatirati kritiko; dopoldanski del z mednarodnimi gosti: Una Bauer, Diana Damian Martin, kolektiv Nezavisna kritika. Popoldanski del: Andreja Kopač, Alma R. Selimović, Rok Vevar, Klara Drnovšek Solina in Maša Radi Buh.

FBS