STA, 16. 9. 2017

S podelitvijo nagrad sklep 9. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

V Mariboru se danes s podelitvijo nagrad zaključuje 9. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki ga prirejata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev (ULU) in Lutkovno gledališče Maribor (LGM). V program bienala so uvrščene najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon po izboru selektorice Olge Vujović.
:
:

Peter Kušter / Foto: SNG Nova Gorica, Peter Uhan

Namen tega osrednjega nacionalnega lutkovnega festivala je po besedah predsednika ULU Matije Solceta izpostavitev presežkov zadnjih dveh let na področju slovenske lutkovne umetnosti ter posledično spodbujanje kakovostne slovenske lutkovne ustvarjalnosti.

Selektorica Olga Vujović je po ogledu 53 prijavljenih v tekmovalni program uvrstila devet predstav, ki jih bo ocenila mlada mednarodna strokovna žirija v sestavi Morane Dolenc, Tina Grabnarja in Nike Leskovšek. Med drugim bodo podelili nagrade za najboljšo uprizoritev, režijo, likovno podobo, igro in animacijo ter glasbo.

Ob zaključku bienala bodo poleg svojih nagrad podelili še Klemenčičevo nagrado in Pengovove listine, ki jih podeljuje slovenska sekcija mednarodnega združenja lutkarjev (Unima). Nagrado Milana Klemenčiča za življenjsko delo letos prejme lutkovni ustvarjalec, režiser, pedagog in esejist Edi Majaron. Pengovovo listino pa bodo predali Barbari Stupica, Ajdi Rooss in Nadji Ocepek za postavitev slovenskega Lutkovnega muzeja na Ljubljanskem gradu.

Bienale lutkovnih ustvarjalcev, Nagrade ULU