Anita Volčanjšek, SiGledal, 3. 5. 2010

Prihaja Nova drama

Namen festivala je opozarjati na kvaliteto in uprizoritvene spektre najnovejše dramatike, odrsko realizirane tako znotraj Slovaške kot zunaj njenih meja.
:
:

V Bratislavi bo med 10. in 15. majem potekal šesti festival Nova drama, kjer se bodo predstavila slovaška gledališča s sodobnimi - domačimi in mednarodnimi - teksti. Z novim motom festivala - 3D-Drama, Dramaturgija, Razsežnost (Drama, Dramaturgy, Dimension) - bodo v slabem tednu občinstvu prikazali izbor najnovejših dramskih in gledaliških produktov. Vsako leto v program vključijo tudi tuja gledališča. Lani so - z Barčico za punčke (Brod za lutke) Milene Marković in Barbelom, o psih in otrocih (Barbelo, o psima i deci) Biljane Srbljanović - gostili Srbe.

Letos bodo obiskovalcem približali finsko dramatiko in gledališče, ki bo popestrila sosledje domačih produkcij. Namen festivala je opozarjati na kvaliteto in uprizoritvene spektre najnovejše dramatike, odrsko realizirane tako znotraj Slovaške kot zunaj njenih meja. Vsako leto festival obišče preko trideset tujih gledališč. Otvoritvena slovesnost - in prav tako dobršen del programa - se bo odvijala v gledališču Arena, kjer bo zadnji večer potekala podelitev priznanj in nagrad najboljšim domačim in tujim dramatikom ter gostujoči predstavi iz minulega leta. Poleg bogatega gledališkega nabora program vključuje tudi ogled filmov in bralno uprizoritev najboljših dramskih tekstov (finalistov) pod imenom ´Gledališki triatlon´. Organizator Nove drame je bratislavski Gledališki inštitut.

Nova drama, Bratislava

Anita Volčanjšek, SiGledal, 15. 5. 2010
Obredi kompenzacije (navidezne) moči
Anita Volčanjšek, SiGledal, 16. 5. 2010
Prodreti globlje v družbo
Anita Volčanjšek, SiGledal, 21. 5. 2010
Šepetati...po žensko
Anita Volčanjšek, SiGledal, 26. 9. 2010
»Vemo, kaj delamo«
Anita Volčanjšek, SiGledal, 31. 8. 2010
Zimsko spanje
Anita Volčanjšek, SiGledal, 8. 11. 2010
O dobrih filmih se šepeta po hodniku