Kaja Lena Fenko, 25. 11. 2020

Pismo gledališču

To jesen so vrata slovenskih gledališč zaradi obvladovanja epidemije kovida 19 zaprta za občinstvo. Zato v času zaustavitve gledalci v rubriki »Pismo mojemu igralcu« pišejo igralcem in drugim gledališkim ustvarjalcem o tem, kako zelo pogrešajo živo umetnost in kaj vse jim ta pomeni. Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi. Pošljite ga na sigledal@gmail.com. – Gledalka Kaja Lena Fenko piše gledališču.
:
:

Foto: Pixabay

Gledališče mi le redko predstavlja pobeg od sveta, ki me obdaja, bolj kot to ga vidim kot njegov jasnejši prikaz. Vedno znova sem se rada vračala v njegovo zatočišče, na sedeže Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer sem prejokala veliko predstav, se tudi nasmejala do solz in prav vsako izmed njih čutila na svoj način. Nekatere so bile bližje domu kot druge, a v prav vsaki sem lahko našla znan košček. To pa je na žalost usahnilo pred dobrimi osmimi meseci. Takrat sem imela dva gledališka abonmaja in se zelo veselila muzikala, ki me je čakal v Mestnem gledališču ljubljanskem, ter vnovičnih presenečenj v Šentjakobskem gledališču. Spomini kljub temu ostajajo. Nikoli ne bom pozabila leta 2018, ko smo s prijateljicami zakorakale na ogled svoje prve skupne predstave. Nekoliko zmedene smo iskale sedeže in se polne pričakovanja usedle nanje. Predstava nas ni razočarala, kaj šele pustila ravnodušnih. V tistem trenutku smo se zavedele, da je bil ta abonma prava odločitev, in tisto sezono v Mestnem gledališču ljubljanskem, tako na malem kot na velikem odru, doživele pravi vrtiljak čustev. Obisk gledališča nam je postal nekakšna rutina, ki smo jo morda potrebovale že prej, vendar je sedaj ne bomo opustile. Samo še počakati moramo, da se kaos okoli nas pomiri.

- Kaja Lena Fenko

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Neva Lučka Zver, 20. 11. 2020
Pismo Doroteji Nadrah
Adrijana Kos, 24. 11. 2020
Pismo SNG Maribor
Flores Oven, 21. 11. 2020
Pismo gledališču
Aleš Jelenko, 22. 11. 2020
Pismo Kristianu Koželju
Primož Vresnik, 23. 11. 2020
Pismo oblikovalcu svetlobe Borutu Bučinelu
Brigita Gregorič, 26. 11. 2020
Pismo igralskemu ansamblu SNG Nova Gorica
Breda Slavinec, 28. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Janezu Škofu
Paskal Vertačnik Vrbovšek, 29. 11. 2020
Pismo mojemu igralcu Klemnu Janežiču
Nebojša Pop-Tasić, 30. 11. 2020
Pismo Nini Rajić Kranjac