STA, 14. 3. 2023

Na vrtiljaku življenja z novo predstavo Lunapark v MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) so pred premiero nove igre srbske avtorice Jelene Kajgo Lunapark, ki bo v Sloveniji uprizorjena kmalu po izvedbi v Beogradu. Komedija sooča generacijo starejših z generacijo milenijcev ob podobnih izzivih. Režijo je prevzela Tijana Zinajić, ki je v postavitvi poskušala najti določeno jugoslovansko mehkobo.
:
:
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani
Foto: Peter Giodani

Avtorica srednje generacije, dramaturginja in balerina Jelena Kajgo je svojo igro označila za komedijo, beograjski kritiki pa za parodično komedijo. V igri Lunapark z izvirnim naslovom Rolerkoster je opisala prepad med dvema generacijama, ki se vsaka na svoj način skušata znajti v tem svetu, je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor.

Med tematikami, ki jih igra obravnava, je umetniška vodja prepoznala naraščanje tehnologije, ki naj bi bila v pomoč pri sporazumevanju in razumevanju, a deluje razdvajajoče, soočenje med tradicionalnimi in bolj pragmatičnimi novodobnimi vrednotami, ki jih utelešata mama in hči, ter "svet slabokrvne politične korektnosti", ki ga je mogoče najti tudi v Sloveniji. Vse to je prikazano na precej obešenjaški način skozi šest človeških likov, vendar Barbara Hieng Samobor upa, da bo pri občinstvu vzpodbudila razmislek.

Kot je povedala dramaturginja Alenka Klabus Vesel, je avtorica že dodobra uveljavljena, saj je napisala več iger, pretežno komedij, nekatere so bile uprizorjene tudi v tujini. Naslov Rolerkoster simbolizira življenjski cikel, v katerem vsi zavrtimo svoj krog, v katerega vstopajo nove osebe. Generacijski konflikt je tako po njenih besedah ena od neizbežnosti, vendar vse osebe čustvujejo enako, hrepenijo po bližini in ljubezni ter se soočajo s strahovi in predsodki. Za ponazoritev odtujenosti in osamljenosti je avtorica dodala robotko.

Besedilo je prevedel Sašo Puljarević, ki mu je največji izziv predstavljalo, kako v slovenščini ujeti avtoričin jezik. Ta je po režiserkinih besedah zelo daleč od srbščine, zato je v njem skušala najti neko jugoslovansko mehkobo. V igri jo je sicer najbolj pritegnila osamljenost vseh likov v določenih trenutkih. V svoji postavitvi je navidezno običajno družino, za katero se ob pogledu od zgoraj zazdi, kot da je - z vsemi strahovi, zablodami, čustvovanji - v lunaparku, želela prikazati brez omalovažujočega pogleda na katerega od likov.

Darjan Mihajlović Cerar je sceno zasnoval po navdihu naslova Rolerkoster - z mešanico različnih elementov prikazati vrtiljak, ki premetava sem in tja. Podobno je v svoji glasbi poskušala izraziti Manca Trampuš iz zasedbe Koala Voice. Kostume je oblikoval mladi koreograf in režiserkin stalni sodelavec Matic Hrovat.

Predstava sledi Ljiljani, ki se bliža sedemdesetim letom in ima vse bolj občutek, da komaj še sledi naglici in spremembam sveta. Njena hči Ana se je poročila s tujcem in se preselila v London, zato živi razpeta med rojstnim Beogradom in hčerinim mestom.

Mamo bo odigrala Bernarda Oman, ki je, kot je povedala, lik zelo dobro razumela, obenem upa, da jim je uspelo ustvariti komedijo v žlahtnem pomenu besede. Njena hči in predstavnica generacije milenijcev bo Lena Hribar Škrlec, ki je v svojem liku prav tako prepoznala razklanost med svetom in pritiski družine. V drugih vlogah bodo nastopili Tanja Dimitrievska in Karin Komljanec ter gostje Diana Kolenc, Gregor Podričnik in Jure Rajšp.

Premiera bo v četrtek, 16. aprila, ob 20.30 na Mali sceni.

Lunapark, MGL, Tijana Zinajić, Jelena Kajgo

Povezani dogodki