STA, 15. 3. 2013

V LGL ugledališčena poezija Srečka Kosovela ali Močeradek gre čez cesto

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo 18. marca na oder premierno postavili predstavo Matije Solceta Močeradek gre čez cesto, ki so jo ustvarjalci podnaslovili Ugledališčena poezija Srečka Kosovela. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci dejal Solce, predstava želi "zaobjeti gledalca" in ga postaviti v Srečkov plašč.
foto: Urška Boljkovac
foto: Urška Boljkovac
foto: Urška Boljkovac

"Želimo, da bi gledalec po svoje sprejemal impulze in potoval po svetu, kjer ni analitičnega reda ter je v ospredju atmosfera. Po svetu, kjer gre za impresije in občutja in ne za racionalne stvari," je poudaril Solce.

Po njegovih besedah so gledalci tudi soustvarjalci, kar vsakič znova ustvari drugačno predstavo. "Želimo zbližati ljudi med sabo in ustvariti občutek povezanosti med gledalci samimi," je dejal in dodal, da želijo, da bi prireditev zaživela bolj kot dogodek ali ritual kot pa predstava.

Gre za princip lutkovnega gledališča, kjer ne uporabljamo lutk, se pravi "gre za ljudkovno gledališče", kjer je vsaka stvar lahko svetloba, je še dejal.

Kot so zapisali v gledališču, skuša predstava gledalce povabiti k čudenju, jih raznežiti in razigrati ter zazibati s preprostimi ritmi, ki jih ponujajo verzi.

Tjaša Koprivec, ki v predstavi nastopa kot gost, je dejala, da je Srečko Kosovel pesnik, ki draži ogenj upora na najboljši možen način.

"Njegova otroška poezija je kakopak drugačna, četudi zelo Srečkova. Impresija je čisto čustvo, je doživljajsko nadmočna, mestoma tiho zastrta in izjemno slikovita, četudi z besedami, ki se zdijo nadvse dostopne, pa vendarle vibrirajo vse naokoli in mnogo več, kot se zdi zgolj na prvi pogled. Zato je tudi njegova poezija za otroke hkrati tudi poezija za odrasle," je poudarila.

Dramaturginja predstave je Jelena Sitar Cvetko, likovno podobo je zasnovala Veronika Svobodova, scenografijo pa Primož Mihevc. Poleg Koprivčeve v predstavi nastopajo še Polonca Kores, Miha Arh in deklica Nika, ki je uradna skrbnica Močeradka, "ki pa je vendarle glavni igralec te predstave", je pojasnila Koprivčeva.

Koresova je dejala, da je princip predstave tak, da imajo otroci velik delež, saj lahko spremljajo, sodelujejo in se čudijo. "Vsakič znova je zelo zanimivo, kako otroci reagirajo. Pri Solcetovih predstavah se zelo pozna, kakšna je njihova nrav. Popolnoma drugače izpade, kot pa če sedijo v dvorani in gledajo," je poudarila in dodala, da je predstava zelo intimna.

Povezani dogodki

Lutkovno gledališče Ljubljana, 9. 2. 2018
LGL na gostovanju v Franciji