STA, 15. 1. 2020

Novogoriško gledališče s predstavo za mladostnike Galileo

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo v petek, 17. 1. 2020, ob 18. uri premiera krstne uprizoritve predstave Galileo. Predstava je namenjena mladostnikom in odraslim, besedilo predstave je nastajalo med vajami za predstavo, je na današnji novinarski konferenci povedal režiser Zoran Petrovič.
:
:
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan
Foto: Peter Uhan

"Predstava lovi ravnotežje med znanostjo in umetnostjo, dramo in lutkarstvom, gledališčem in konferenco," je povedal Petrovič, ki je tokrat prvič režiral v novogoriškem gledališču.

Galileova osebnost, njegova znanstvena odkritja in zgodovinsko obdobje, v katerem je živel Galileo, so bila izhodišča za raziskovanje in razvoj avtorske predstave. Ustvarjalna ekipa je prepletala navdih, motivacijo, radovednost in usodo zgodovinskega Galilea z iskanjem resnice in osebne svobode posameznika v današnji družbi.

Po mnenju ustvarjalcev je bil Galileo mojster nepopustljivosti v na videz izgubljenem boju. Igralci tako na odru predstavljajo svoje zgodbe, ki jih povezujejo z Galileom in njegovimi življenjskimi izkušnjami.

Igralec Tilen Kožamelj je povedal, da ga je povsem prevzel Galileov dvom, sam pa ga je prenesel na resnice današnjega časa. Medea Novak se je spraševala, kakšen je bil odnos Galilea do sveta, kaj mu je prinesel in kako je na to odreagiral. Majo Poljanec Nemec pa je v tej zgodbi zanimalo, kaj je bilo tisto, kar je bilo okrog Galilea in druga plat Galilea, kot je na primer njegova družina.

Kot je še povedal režiser, je narava snovalnega gledališča, v katerega uvrščajo predstavo, taka, da so se dela lotili že lani oktobra, saj so potrebovali čas, da predstava dozori. "Ustvarjanje take predstave poteka tako, da se najprej določi tema, nato izbrani igralci dobijo naloge in ko pridejo na oder, začne skozi vaje nastajati predstava. Tako dobimo veliko materiala, ki se ga počasi čisti in zlaga, dramaturško ureja, režijsko pristopa, ob tem pa vloge niso strogo omejene."

Dramaturg predstave je Marek Turošik, avtorica likovne podobe Toni Soprano Meneglejte in avtor glasbe Rob Canning.

Galileo, SNG Nova Gorica, Zoran Petrovič