STA, 26. 7. 2021

Na Ljubljana Festivalu večer opernih arij s Sonjo Jončevo in Brankom Robinšakom

V sklopu Ljubljana Festivala bo v torek na Kongresnem trgu večer opernih arij, na katerem bosta nastopila bolgarska sopranistka Sonja Jončeva in slovenski tenorist Branko Robinšak. Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana bo dirigiral Francesco Ivan Ciampa, ki je na današnji novinarski konferenci o Sonji Jončevi dejal, da "ima glas kot angel".
:
:

Foto: Pixabay

Sopranistka bolgarskih korenin Sonja Jončeva bo v Ljubljani nastopila prvič. Predstavila se bo po nastopu v Festivalni dvorani v Baden-Badnu, po koncertu v slovenski prestolnici bo gostovala na salzburškem festivalu in v veronski Areni. Po seriji izjemnih prvencev v največjih svetovnih opernih hišah je danes ena najbolj iskanih pevk svoje generacije in mednarodno poznana po vodilnih opernih vlogah. Med drugim so jo kritiki razglasili za najboljšo interpretko Violette v Verdijevi operi La Traviata po Marii Callas.

Predlani je pod taktirko Zubina Mehte debitirala z orkestrom Berlinske filharmonije. V preteklih letih je zmagala na številnih glasbenih tekmovanjih, vključno z Operalio Placida Dominga leta 2010.

Prvak SNG Opera in balet Ljubljana, tenorist Branko Robinšak, je v bogati solistični karieri nanizal veliko uglednih nastopov in vlog ter gostoval na različnih opernih in koncertnih odrih po svetu. Je redni gost Ljubljana Festivala, na katerem je nazadnje nastopil lani kot Ismaele v Verdijevi operi Nabucco. Leta 2011 je za svoje delo prejel nagrado Prešernovega sklada.

V Italiji rojeni dirigent Ciampa redno sodeluje z najpomembnejšimi opernimi hišami in orkestri po svetu. Njegov repertoar vključuje tako dela italijanske kot svetovne glasbene zakladnice. S Sonjo Jončevo je sodeloval že večkrat. Na današnji novinarski konferenci jo je označil kot izjemno umetnico. Kot je dejal, mu je bilo vedno v izjemno veselje sodelovati z njo, saj "ima glas kot angel". Program torkovega koncerta je v celoti posvečen italijanskemu skladatelju Giacomu Pucciniju, zazvenele bodo njegove najlepše arije in operi dueti. Pohvalil je tudi Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, ki zelo dobro obvlada stil italijanske opere.

Pričeli so se tudi že Mojstrski tečaji pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja. Ta je poudaril, da se vsi glasbeniki z veseljem odzovejo njegovemu povabilu k sodelovanju, saj je Ljubljana Festival že dodobra uveljavljen med svetovnimi festivali. Mojstrski tečaj za violino vodi Latica Honda-Rosenberg, za kontrabas Božo Paradžik, za trobento Reinhold Friedrich, za tubo Roland Szentpali. Za violo bo mojstrski tečaj vodil Guy Ben-Ziony, za violončelo Jens-Peter Maintz, za klarinet Francois Benda, za oboo Emanuel Abbühl, za fagot Ole Kristian Dahl, za flavto Felix Renggli in za klavir Epifanio Comis.

Profesorji se bodo v sklopu Ljubljana Festivala predstavili na koncertih v Križevniški cerkvi, koncerti študentov mojstrskih tečajev pa bodo na Akademiji za glasbo.

Ljubljana Festival