STA, 13. 7. 2021

Na Ljubljana Festivalu čas za opero Madama Butterfly in koncert Marthe Argerich, oba prestavljena v CD

V okviru Ljubljana Festivala se ta teden obetata Puccinijeva opera Madama Butterfly v izvedbi mariborske operne hiše in koncert slovite pianistke Marthe Argerich z Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Charlesa Dutoita. Prireditvi bosta s Kongresnega trga prestavljeni v Cankarjev dom, so povedali na novinarski konferenci.
:
:

Foto: Tiberiu Marta

Kot je spomnil direktor in umetniški vodja festivala Darko Brlek, se maestro Dutoit, ki velja za enega najpomembnejših sodobnih dirigentov na svetu, v Ljubljano vrača po lanski Beethovnovi Deveti simfoniji. Predstavil se bo z dvema deloma Igorja Stravinskega - Pomladnim obredjem in Ognjemetom - ter Koncertom za klavir in orkester št. 3 v C-duru Sergeja Prokofjeva, ki jih bo izvedla priznana pianistka Martha Argerich. Ta je že kot otrok veljala za čudežno deklico, ki je leta 1965 zmagala na znamenitem Chopinovem tekmovanju v Varšavi.

Kot je na novinarski konferenci povedal Dutoit, ki se v Slovenijo rad vrača, ker ne zazna stresa, sicer tako običajnega na Zahodu, je delo Pomladno obredje posvečeno 50. obletnici smrti Stravinskega, s katerim je povezan že od študentskih let. Martho Argerich bo na četrtkovem koncertu v Cankarjevem domu spremljal Orkester Slovenske filharmonije (SF). Direktor SF Matej Šarc je povedal, da sta za njimi že dva koncerta, ki so ju s pianistko izvedli v Italiji, v Udinah in Ravellu. Za ljubljanski koncert ga veseli, da bo v Cankarjevem domu, saj se bo le tako lahko izrazil v vsej polnosti, kar na trgu ni mogoče. Odločitev, da se koncert prestavi v dvorano, so pozdravili številni ljubitelji klasične glasbe.

Podobno zadovoljstvo nad spremembo prizorišča je izrazil tudi Danilo Rošker, direktor mariborske operne hiše, ki se bo s simfoničnim orkestrom, zborom in baletnim ansamblom predstavila na sredinem koncertu. Po njegovih besedah bi opera, izvedena na prostem, precej izgubila.

Madama Butterfly velja za eno najbolj znanih oper, ki jo je tudi Puccini pojmoval za svoje najboljše in najsodobnejše delo. Osnova je tragična ljubezenska zgodba iz Japonske, ki je nastala na podlagi londonske gledališke uprizoritve na besedilo Davida Belasca. Puccini je opero napisal z libretistoma Giuseppejem Giacoso in Luigijem Illico, s katerima je pred tem ustvaril še Manon Lescaut, La boheme in Tosco.

V operi je Puccini ustvaril znamenito sopransko arijo Un bel di vedremo (Nekoč se bo vrnil), ki jo zapoje Čočo san, japonska mladenka, ki se je iz ljubezni do ameriškega pomorskega poročnika Pinkertona odpovedala svojemu ljudstvu in religiji. Sodobna uprizoritev v produkciji SNG Opere in baleta Maribor je nastala v režiji italijanskega režiserja ter gledališkega ustvarjalca Piera Francesca Maestrinija, piše na spletni strani Ljubljana Festivala.

Na novinarski konferenci je Tomo Vran predstavil še 24. mednarodno likovno kolonijo, ki poteka ta teden v Ljubljani, in povabil na petkov sklep, ko bodo v Viteški dvorani Križank odprli razstavo novonastalih del osmih umetnikov.

SNG Maribor, Festival Ljubljana, Madama Butterfly, Puccini