STA, 8. 6. 2010

V juniju vrsta dogodkov na Prešernovem trgu

Prešernov trg bo med 11. in 27. junijem gostil prireditev Junij 2010 v Ljubljani.
:
:

 

Načelnik oddelka za kulturo na MOL Uroš Grilc upa, da bo prireditev s plesno-glasbeno-gledališkimi dogodki z leti postala osebna izkaznica kulturne podobe prestolnice, ljubljanski župan Zoran Janković pa, da se bo prireditev drugo leto preselila na Kongresni trg.

S prireditvijo, ki so jo lani na Prešernovem trgu pripravili prvič in ki bo tudi letos ponudila več kot 60 brezplačnih umetniških predstav, želijo vsem generacijam predstaviti nekaj vrhunske ustvarjalnosti, je na današnji novinarski konferenci povedal Grilc. Poudaril je, da je letošnji program še bolj raznolik in razgiban kot lanski. Vrhunski javni zavodi bodo po njegovem zagotovilu prepričali najširše občinstvo. Lani si je dogodke ogledalo okrog 100.000 obiskovalcev, letos jih pričakujejo še več.

Program sestavljajo trije sklopi. Dopoldanski program je namenjen otrokom. Pričakujejo velik obisk predvsem iz ljubljanskih šol in vrtcev, ki so jim že poslali vabila. Popoldanskemu programu z lahkotnejšimi plesnimi in glasbenimi točkami bodo ob večerih sledile vrhunske glasbeno-plesne in gledališke predstave.

Prireditev bo v petek, 11. junija, ob 21. uri odprl gala koncert baletnikov SNG Opera in balet Ljubljana, ki bodo uprizorili nekaj odlomkov iz najbolj prepoznavnih baletnih predstav, na glasbo od Bacha do Michaela Jacksona.

Na sporedu bo tudi letos "Labodje jezero, ideal romantičnega baleta - tokrat...po Prešernu" v izvedbi SNG Opera in balet Ljubljana, ljubljanskemu občinstvu pa se bodo s predstavo Grk Zorba Mikisa Theodorakisa predstavili tudi mariborski baletniki. Med nevladnimi organizacijami je Grilc omenil Zavod En-knap, ki bo po njegovih besedah prek didaktične predstave Pozor hud pes! obiskovalcem predstavil umetnost sodobnega plesa.

Ob večernih urah bodo ogled tudi gledališke predstave, med njimi Kabaret Mestnega gledališča Ljubljanskega (MGL). Postavitev predstave na odprt oder je bil tehnično zelo zahteven projekt. Gre za priljubljen musical, ki se z uprizoritvijo na Prešernovem trgu poslavlja s programa MGL, je poudaril Grilc.

Predstavil je še dve letošnji novosti prireditve, in sicer stojnice ob prizorišču, na katerih bodo izvajalci lahko predstavljali svojo dejavnost ter prepletenost prireditve s projektom Ljubljana - prestolnica knjige. Vsak večerni dogodek bo uvedlo branje poezije vrhunskih slovenskih pesnic in pesnikov. Večerna branja pripravljajo v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

Direktorica Zavoda Turizem Ljubljana Barbara Vajda je povedala, da bo na voljo 1000 stolov, za varnost pa bodo poskrbeli varnostniki in mestni redarji. Program je objavljen na spletni strani zavoda, kjer bodo sproti objavljali tudi vse spremembe programa zaradi morebitnega slabega vremena.

Zavod je za izgradnjo infrastrukture za prireditev namenil 30.000 evrov, sicer pa organizatorji predvidevajo, da bo proračun za letošnjo prireditev enak lanskemu, ki je znašal 110.000 evrov. Poleg sredstev MOL in zavoda bodo sredstva prispevali tudi donatorji, so še povedali na današnji novinarski konferenci.