STA, 22. 5. 2023

Mlado gledališče Borštnikovega srečanja v znamenju aktualnih vsebin

V Mariboru se danes začenja uvodni programski sklop Borštnikovega srečanja Mlado gledališče 2.0, ki je namenjen približevanju gledališča novim občinstvom ter usposabljanju pedagoških delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi v gledališču. Po napovedih bodo obravnavali aktualne teme, kot so lažne novice in duševno zdravje.
:
:

Foto: Arhiv FBS

Programski sklop Mlado gledališče, ki so ga uvedli leta 2018, je letos prvič terminsko umeščen pred osrednji del Borštnikovega srečanja, ki bo potekalo v prvi polovici junija.

Večina dogodkov in predstav je umeščenih v negledališke prostore. Učilniški komad Koža Hessenskega deželnega gledališča Marburg bo denimo potoval po šolah, spremlja ga učna ura strpnosti Pod kožo. Miniatura Moetivi karavan: Odprava domov se odvija v počitniški prikolici, zaživela bo na Židovskem trgu, medtem ko bo Lutkovno gledališče Maribor prizorišče avtorskega projekta Barbare Jamšek in Katarine Klančnik Kocutar Drava pa še kar teče.

Senzorialna predstava V iskanju smisla, ki jo je skupaj z mladimi ustvarjalci zasnovala Barbara Pia Jenič, bo v razstavišču Kibla Portal, na Malem odru pa bo potekalo predavanje Potenciali senzorialnega jezika, ki bo podrobneje seznanilo s to uprizoritveno metodo.

Uvodni festivalski sklop spremlja tudi program usposabljanja, ki je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji, izobraževanju in kulturi, ustvarjalcem in umetniškim/programskim vodjem pa tudi drugim odgovornim odločevalcem. Na usposabljanje je prijavljenih 34 učiteljev in strokovnih delavcev in pet mladih, ki zastopajo ciljno občinstvo. V okviru tega programa bo danes na Malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor potekala predstavitev spletnega priročnika s primeri dobrih praks za mlado občinstvo.

Zastor nad Mladim gledališčem 2.0. se bo zagrnil v sredo, ko bo na Malem odru SNG Maribor na sporedu zaključni dogodek z naslovom Cel svet!. Zasnovan je kot preplet medgeneracijskih refleksij tridnevnega dogajanja in izmenjav stališč v obliki hitrih zmenkov.

Osrednji del letošnjega festivala Borštnikovo srečanje bo potekal med 5. in 18. junijem. V tekmovalnem programu se bo pomerilo 12 gledaliških predstav po izboru selektorice Vilme Štritof.

FBS, Mlado gledališče 2.0