Moetivi karavan: Odprava domov

:
:
Miniatura v počitniški prikolici.
Foto: Jirina Smidova
Foto: Jirina Smidova
Foto: Jirina Smidova
Foto: Jirina Smidova
Foto: Jirina Smidova
Foto: Jirina Smidova
Foto: Jirina Smidova

Naslov izvirnika Moetivi Karavan: Expedice k domov.

Miniaturna večnaslovniška predstava je nastala v okviru mednarodnega projekta Moetivi karavan, ki se je ustvarjalno oziral v temo doma. Zato se je odpravil na potovanje, daleč na sever, med vulkane in lišaje na Islandijo, med Samije in severne jelene na Norveško. Tri skupine umetnikov so odkrivale vsaka svoj odgovor in oblikovale svoj edinstveni umetniški dom v treh mobilnih hiškah, ki sedaj vsaksebi potujejo po svetu.

Odprava domov se navdihuje v pokrajinah, ljudeh in njihovih zgodbah, s katerimi so se ustvarjalci srečali na raziskovalno-ustvarjalni poti. Sestavljajo jo razstavljeni in na novo povezani drobci spominov, občutkov, zvokov, barv, oblik, vzorcev, predmetov, okusov in vonjev. Med njimi so zelo domači motivi, ki se raztezajo skozi čas in prostor človeške zgodovine. Skupaj gradijo kalejdoskop občutka, ki mu rečemo dom, zato je tudi prikolica oblikovana kot umetniška inštalacija iz na videz tradicionalnih detajlov nekega (našega?) nezavednega, sanjskega sveta. Predmeti govorijo zgodbe, zvoki izražajo občutke, vonji šepetajo smisle.

MO = doma
MOE = vzorec, ornament
TIVI = ponavljanje, ritem
OET = napaka, izjema

Avtorici in izvajalki: Dominika Špalkova, Barbora Kratochvílová
Sodelavka na začetku potovanja: Lucie Dlabolová
Sodelavka na koncu potovanja: Vendula Tomšů
Oblikovalka: Barbora Kratochvílová
Scenografka: Vendula Tomšů
Avtorji glasbe: Dva, Zrni, Kutya
Oblikovalec zvoka: Ladislav Mirvis Mirvald
Oblikovalec svetlobe: Jiři Pirko Šmirk
Fotografki: Jiřina Šmídová, Barbora Kratochvílová
Tehnična sodelavca: Jan Unger, Jan Tomšů
Producenti: ProFitArt (CZ), Arctic Culture Lab (NO), Handbendi (IS)

Priporočena starost: 6+

Premiera 21. junij 2022

Predstava traja 40 minut in nima odmora. Tako rekoč brez besed.

***

Produkcijska platforma ProFitArt (2012) se osredotoča na neodvisno neverbalno, fizično in sodobno plesno gledališče. Vključuje uveljavljene češke, francoske norveške, poljske, slovaške idr. umetnike ter zagotavlja prostor za umetniški razvoj mladim ustvarjalcem. Platforma izvaja tudi izobraževalne dejavnosti, kar je dodatno podprla s pionirskim projektom Net Pro Art (2015–2016), ki se je odzval na aktualne izzive poslovnega in programskega upravljanja neodvisnega gledališča ter sprožil ustanovitev Združenja neodvisnih gledališč Češke republike. Izrazito medgeneracijska platforma angažirano podpira produkcijo in razvoj dejavnosti, ki zagotavljajo najširšo dostopnost do umetnosti vsem družbenim skupinam, ne glede na starost, spol, geografijo in druge razlikovalne dejavnike.