STA, 18. 10. 2013

Korak v dvoje po Pii in Pinu za začetek 48. festivala Borštnikovo srečanje

V Mariboru se danes pričenja 48. festival Borštnikovo srečanje, v okviru katerega bo do 27. oktobra na ogled 20 slovenskih in pet tujih gledaliških predstav. Vsem sta po besedah umetniške direktorice Alje Predan skupni vrhunska režija in izvedba, v skoraj vseh pa dominirajo ženske. Tudi Borštnikov prstan si bo letos nadela igralka.

foto: Borut Peterlin

Zbrane bodo ob odprtju festivala nagovorili umetniška direktorica Alja Predan, mariborski župan Andrej Fištravec in minister za kulturo Uroš Grilc. Slednja se bosta v tej vlogi preizkusila prvič, še posebej za ministra je to lahko izziv, saj so govor njegovega predhodnika Žige Turka lani zaradi krčenja javnih sredstev za kulturo gledalci v dvorani prekinjali z glasnim pokašljevanjem.

Po uradnih govorih se bo začelo zares. Kot prva bo na festivalu na ogled spremljevalna predstava Korak v dvoje po Pii in Pinu v izvedbi Anton Podbevšek Teatra in Flote Ljubljana v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenije. Projekt Gregorja Luštka in Rosane Hribar je posvečen plesni koreografiji reformatorjev slovenskega baleta preteklega stoletja Pii in Pinu Mlakarju.

Tekmovalni program se prične v soboto. Vanj je selektor Primož Jesenko uvrstil štiri predstave SNG Drama Ljubljana, dve predstavi Drame SNG Maribor ter po eno predstavo iz Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Prešernovega gledališča Kranj in neodvisne produkcije Zavod Delak.

V spremljevalnem programu bo na ogled še sedem predstav, v mednarodnem delu pa pet predstav iz Nizozemske, Litve, Madžarske in Hrvaške. Fokus je namenjen nizozemski dramatiki in gledališču, svoje znanje in delo bodo ponovno lahko pokazali tudi študenti.

Še pred uradnim začetkom festivala bodo drevi v preddverju Stare dvorane SNG Maribor odprli razstavo ob 80. obletnici rojstva pisatelja in dramatika Petra Božiča (1932 - 2009).

FBS