FBS, 13. 9. 2013

Letos dominirajo ženske

Na blagajni SNG Maribor in preko spleta se že ves september poteka predprodaja vstopnic za Festival Borštnikovo srečanje, ki bo med 18. in 27. oktobrom potekal pod sloganom Pičimo. Kar nekaj ljubiteljev gledališke umetnosti je že vpisalo tudi Borštnikov abonma in si zagotovilo najboljše sedeže. Letošnji program je ponovno zelo pester, predstave pa različne tako po estetski, angažirani kakor tudi uprizoritveni plati. In skoraj v vseh dominirajo ženske.

Alja Predan / foto: Arhiv FBS

Predstave, ki jih bomo letos videli na festivalu prihajajo iz vrst javnih zavodov, pa tud iz neodvisnih producentskih hiš. Kar šest jih podpisujejo klasični dramatiki prve oz. delno druge polovice 20. stoletja, kot so denimo Brecht, Bulgakov, Witkiewicz, Ibsen in Vvedenski, druge predstave so avtorski projekti. »Zanimivo je, da je v izboru prezentirana dramska pisava iz začetka 20. stoletja. Očitno so bile teme in duh časa podoben temu, ki ga danes živimo,« meni Alja Predan, umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje.

So pa predstave letošnjega sporeda različne tako po estetski, angažirani kakor tudi uprizoritveni plati. »Nekatere so družbenokritične, druge celo nekoliko agitpropovske, tretje radoživo dadaistične, spet naslednje hladne in precizne v seciranju naših odnosov. Vsem pa sta skupni vrhunska režija in izvedba,« pravi Predanova ter dodaja, da skoraj v vseh predstavah dominirajo ženske. »Prav ženska, ki v teh časih zlagoma, a vztrajno doživlja preporod poniževanj, manjvrednosti, žalitev in neenakopravnosti, je ta, ki z odra ali izza njega sporoča svojo ustvarjalno slo in talent,« razlaga umetniška direktorica FBS in pri tem našteva igralke kot so Nataša Barbara Gračner, Irena Tomažin, Mateja Koležnik, Nataša Matjašec Rošker, Ksenija Mišič, Jožica Avbelj, mladi Tina Vrbnjak in Nina Ivanišin ter druge.  

Ženska dominanca je zanimiva rdeča nit, ki se, kot se je izkazalo, potegne tudi v mednarodni program Mostovi. Ta letos šteje pet tujih uprizoritev, ki prihajajo iz štirih držav - Nizozemske, Hrvaške, Litve in Madžarske. Dve od tujih gostujočih predstav sta režirala režiserja izjemnega mednarodnega slovesa: Ivo van Hove in Oskaras Koršunovas.

Tudi sicer bo program zanimiv, obetajo se številne diskusije, okrogle mize, strokovni pogovori in simpoziji, na festivalu pa bo spet sodelovalo veliko mladih. 

Celoten urnik dogajanja na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je dosegljiv na www.borstnikovo.si.

FBS