Eva Kraševec, 5. 11. 2016

Kaj je KOLS?

Produkcija KUD S. N. G., Cankarjev dom, Mestno gledališče Ptuj in SNG Drama Ljubljana, Deja Crnović, Eva Kraševec, Milan Marković Matthis, Maja Sever, Mija Špiler, Tina Vrbnjak: KAKO OSTANEM LEPA IN SVOBODNA, premiera 5. november 2016.
:
:
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović

Kako ostanem lepa in svobodna ali skrajšano KOLS ni le naslov projekta, ampak je tudi naziv spontano nastalega začasnega kolektiva. KOLS je nastajal skoraj celo leto, doživel je že mnogo razvojnih stopenj, in bolj ko razmišljam o specifičnosti uprizoritvenega gradiva, bolj se mi zdi ključno izpostaviti, da ga je nemogoče misliti kot dramsko uprizoritev znotraj običajnih parametrov in metod dela, saj se jim nenehno izmika. Zaznamuje ga žanrsko poigravanje ter iskanje novih načinov uprizarjanja.

Izhodiščni dispozitiv je bila ideja o uprizoritvi na podlagi priročnika Kako ostanem lepa in mladostna avtorice Nade Novak iz petdesetih let preteklega stoletja, ki je bil kdo ve zakaj nedavno ponatisnjen. Gre za knjižico nasvetov za žensko, ki bodisi zaradi odgovornosti za družino ali zaradi preobilice dela, ki ga mora opravljati v službi ali doma, zanemarja skrb zase.

Lepotilni, rekreacijski in tudi življenjski nasveti predstavljajo napredno miselnost petdesetih let, v današnjem času pa se nam zdi tovrstna retorika v pretežni meri preživeta. Pa je res? V mainstream medijih, med katerimi so tudi revije za sodoben življenjski slog, lahko podobne »nasvete za ženske« beremo še danes – morda s to razliko, da so navodila za obrazno jogo nadomestili članki o lepotnih operacijah –, a tematika dejansko ostaja. Postavlja se ključno vprašanje, kakšen je danes diskurz o ženski emancipaciji? O tem se v različnih zgodovinskih obdobjih, v katerih je vodila svoje televizijske oddaje, sprašuje tudi protagonistka »teatralnega talk showa« KOLS, Borka. Z njo in z njeno željo se vse začne. Njena ambicija je, da bi ozavestila zaspano televizijsko občinstvo pred malimi, no v današnjem času niti ne več tako malimi, ekrani.

Tema predstave je ženska emancipacija, vendar pa KOLS ne želi govoriti le o ženski emancipaciji, temveč želi vzpostaviti za vse nas ključno misel: potrebna je emancipacija slehernega pripadnika skupnosti in opolnomočenje posameznika ne glede na spol, družbeni razred ali raso, saj bomo le tako lahko uresničili vizijo enakopravnosti in enakih možnosti.

(Iz gledališkega lista uprizoritve)

MGP, CD, SNG Drama Ljubljana