Eva Kraševec, 7. 1. 2012

Šahovska, psihološka in gledališka igra

SNG Drama Ljubljana, Dušan Jovanović/Mitja Čander/Eva Mahkovic BOBBY IN BORIS, režija Dušan Jovanović, premiera 7. januar 2012.
Na fotografiji Igor Samobor, Zvone Hribar in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Igor Samobor in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Zvone Hribar, Igor Samobor in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Saša Tabaković in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Saša Pavček
Na fotografiji Aljaž Jovanović
Na fotografiji Saša Tabaković, Igor Samobor, Zvone Hribar in Saša Pavček
Na fotografiji Igor Samobor in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Igor Samobor in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Igor Samobor
Na fotografiji Igor Samobor in Aljaž Jovanović
Na fotografiji Igor Samobor in Aljaž Jovanović

Odlomek iz gledališkega lista predstave

Besedilo uprizoritve Bobby in Boris je podnaslovljeno kot igra. Avtorji Dušan Jovanović, Mitja Čander in Eva Mahkovic so se poigrali s konotacijami gledališke in šahovske igre ter s tem intrigantno izpostavili pojem igre kot take. Hkrati pa uprizoritev vzpostavlja sorodnost med igro in tragedijo po antičnem vzoru.

Igro Bobby in Boris lahko spremljamo kot vznemirljivo dokumentarno igro s komaj zaznavnimi elementi fikcije ali pa kot od dokumentarnosti popolnoma oddaljeno zgodbo. Dogajanje je postalo novodobni mitos, ki je zaradi svoje kompleksne dramatičnosti šahovske in psihološke igre nadvse uporaben za dramsko obdelavo. Z napeto zgodbo, liki, zapletom, stopnjevanjem, vrhom in malodane katarzičnim razpletom. Vse osebe v igri so nastale na podlagi realnih oseb, v posameznih prizorih so uprizorjeni bodisi izseki realnega dogajanja ob preigravanju partij bodisi izmišljeni, fiktivni prizori, ki bi se po logiki razvoja dogodkov lahko tudi v resnici zgodili. Igro močno opredeljujejo tudi dokumentarne razsežnosti zapleta med posameznimi partijami in razpleta po končanem dvoboju. Vse partije so natančno opisane in komentirane v šahovski literaturi. Kljub temu, da morda poznamo končni rezultat 12,5 : 8,5 za Fischerja, nas igra ujame v napetost, ki jo sprožajo posamezne partije, pa tudi suspenzi, ker izzivalec ne zasede svojega mesta ob dogovorjenem času, in psihološka vojna, v kateri Bobby Fischer z zahtevami po drugačnih pogojih za igro preizkuša meje potrpežljivosti vseh soudeleženih.

Bobby in Boris je kot rečeno igra v različnih pomenih tega pojma. Dokumentarna, šahovska, gledališka, v prenesenem pomenu tudi psihološka ipd. Precej zanimivo in nevsakdanje je na odru gledati vrhunska dramska igralca z zavedanjem, da hkrati igrata dve igri, gledališko in šahovsko. Obenem se vzpostavlja vprašanje, v čem sta si ti dve igri podobni in v čem se bistveno razlikujeta.

SNG Drama Ljubljana, Dušan Jovanović

Povezani dogodki

Eva Kraševec, 16. 3. 2018
Neukročena trmoglavka
Eva Kraševec, 14. 2. 2013
Bezgova pravljica
Eva Kraševec, 5. 11. 2016
Kaj je KOLS?
Gost

Desaster!

7. 1. 2012