KUD SNG, 3. 11. 2016

Premiera teatralnega talk showa Kako ostanem lepa in svobodna

Predstava z naslovom Kako ostanem lepa in svobodna je nastala v koprodukciji KUD S.N.G., Cankarjevega doma, Mestnega gledališča Ptuj ter SNG Drame Ljubljana, kot avtorice in avtor besedila pa se podpisujejo Deja Crnović, Eva Kraševec, Milan Marković Matthis, Maja Sever, Mija Špiler in Tina Vrbnjak. Uprizoritev bo premierno predstavljena v soboto, 5. novembra 2016, v Klubu Cankarjevega doma.
:
:
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović
Foto: Nada Mihajlović

Kako ostanem lepa in svobodna je rahlo ironičen naslov uprizoritve, ki raziskuje vloge, ki jih družba zapoveduje ženski ter vloge, pričakovanja in zahteve, ki jih ima ženska posledično do same sebe. Čeprav se ji danes dopoveduje, da je lahko karkoli, to v praksi prej pomeni, da mora biti vse: karieristka in gospodinja, urejena in sproščena, inteligentna in naivna, zabavna… a ne preveč. Kje je v vseh teh pričakovanjih prostor zanjo in ali smo do danes res bistveno napredovali od pregovorno temnih starih časov?

O tem se v različnih zgodovinskih obdobjih, v katerih je vodila svoje televizijske oddaje, sprašuje tudi protagonistka »teatralnega talk showa« Borka. Z njo in z njeno željo se vse začne. Njena ambicija je, da bi ozavestila zaspano televizijsko občinstvo pred malimi ekrani. To pa počne že 2556 let, oziroma bolj načrtno od leta 352 pred našim štetjem, ko je v pogovorni oddaji gostila Aristotla, ki je bil le eden od mnogih, ki so tlakovali pot evropski patriarhalni družbi.

Borka si želi spregovoriti, kot ni spregovorila še nikoli do sedaj. Njen govor je nabit z intenzivnimi čustvi in iz njenega nastopa seva jasna misel, da je v tej družbi potrebna radikalna sprememba. In seveda ima prav. Vendar je vprašanje, ali je Borka s televizijo, ki spodbuja zlasti interpasivnost, izbrala pravi medij za svoj namen. Ne glede na vse se Borka odloči za ultimativno oddajo, v kateri bo lahko odprla teme, o katerih dolgo ni mogla spregovoriti, saj zdaj nima česa izgubiti.

Zanimiva, humorna ter na trenutke tudi pretresljiva in utopična ultimativna oddaja občinstvo popelje skozi večtisočletno zgodovino in se ustavi pri vprašanju kam nas to vodi. Predstava bo najprej uprizorjena v Cankarjevem domu, decembra sledi premiera v Mestnem gledališču Ptuj, spomladi pa še v SNG Drama Ljubljana.

V predstavi nastopata igralki Tina Vrbnjak in Maja Sever, nastopajoči v video posnetkih so Jernej Lorenci, Tina Vrbnjak, Maja Sever, Silva Čušin, Deja Vrbnjak, Eva Kraševec, Deja Crnović, Jurij Zrnec in Ivan Schollmayer. Dramaturga sta Eva Kraševec in Milan Marković Matthis, avtor glasbe Laren Polič Zdravič, scenografija in kostumografija sta delo Adriane Furlan, koreografinja je Leja Jurišić in oblikovalec svetlobe Danilo Pečar.

Soundtrack predstave Markantna glasbena podoba, ki spremlja predstavo Kako ostanem lepa in svobodna, je samostojno zaživela na CD plošči. Izdala jo je glasbena založba Nika Records, na njej pa je 15 pesmi v različnih glasbenih žanrih - od emancipatornega 'turbo narodnjaka' Ovo nije ljubav, do nežne Uspavanke in pesmi Drobne lučce, ki navdih najde v Slavi vojvodine Kranjske. Originalne in instrumentalne izvedbe pesmi se na plošči dopolnjujejo v zgodbo, ki spremlja potek Borkine ultimativne oddaje.

Soundtrack je konceptualno zastavljen kot muzikalna radijska igra in poslušalce popelje skozi različne pozicije ženske v zgodovini. Preizprašuje, kakšna je idealna ženska in kakšna je njena vloga v družbi, parodira nekatere velike zgodovinske osebnosti in išče utopično idealno rešitev.

Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, besedila so delo Tine Vrbnjak, Maje Sever, Deje Crnović, Milana Markovića Matthisa, Eve Kraševec in Mije Špiler, za oblikovno podobo plošče pa je poskrbel Nenad Cizl.

Povezani dogodki

Eva Kraševec, 5. 11. 2016
Kaj je KOLS?
Deja Crnović, 5. 11. 2016
Za prekarke vseh identitet