STA, 23. 12. 2020

Gledališko-glasbene hiše v prazničnem času z dogodki na spletu

Tudi letos bodo večje gledališko-glasbe hiše po Sloveniji v prazničnem času ponudile božične in silvestrske prireditve, vendar pa bo letos zaradi pandemije kronavirusne bolezni vse preseljeno v virtualni prostor. Božični in silvestrski program napovedujejo v Cankarjevem domu, SNG Maribor in še po nekaterih gledališčih.
:
:

Foto: Katja Kodba

V Cankarjevem domu (CD) pod geslom Skupaj od daleč pripravljajo več božično-novoletnih dogodkov, ki sta jih je že konec tedna uvedla božična koncerta Big banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, na božični dan pa bodo ponudili spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu. Predstava, ki so jo pripravili s SNG Maribor, je v prvi vrsti namenjena mlajšemu občinstvu, nastala pa je po pesmi Frana Milčinskega - Ježka, ki jih na odru interpretira njegova vnukinja Nana Milčinski. Prav tako bo na božič zazvenel spletni koncert v živo iz Gallusove dvorane z naslovom Bakalina Velika, ki ga bo izvedla skupina Bakalina.

SNG Maribor bo na svojem YouTube kanalu in Facebook profilu na božični večer ponudilo koncert božičnih pesmi v izvedbi opernega zbora, dan pozneje pa gala baletni koncert, na silvestrski večer pa bo na svojem YouTube kanalu in Facebook profilu objavilo posnetek Straussove operete Netopir, ki je v režiji Stanislava Moše premiero doživela lani oktobra.

Cankarjev dom za silvestrski večer napoveduje koncert Rudija Bučarja. Istrski trubadur bo ob 20. uri nastopil na spletnem koncertu v živo iz Gallusove dvorane. S prijateljema Goranom Krmacem in Anžetom Vrabcem bo pričaral intimno prednovoletno ozračje, ki bo poslušalce poneslo nekaj desetletij v preteklost, v tople dnevne sobe, z muziko iz starih zvočnikov, so zapisali v CD. Na prvi dan novega leta pa bo na sporedu tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije, ki mu bo letos mogoče prisluhniti le na spletu. Slovenska filharmonija je sicer spletni božični koncert izvedla minuli petek.

Ljubljanska Drama bo na silvestrski večer ob 20. uri z velikega odra v živo prenašala predstavo Moj mož. Odrska priredba kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas je bila zadnja uprizoritev, ki so jo oktobra odigrali v živo pred zaprtjem gledališča, so povedali v ljubljanski Drami. Pojasnili so, da bodo snemanje silvestrske predstave prilagodili spletnemu prenosu, za kar bodo poskrbele režijske prilagoditve in snemanje z več kamerami.

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo na zadnji dan v letu ob 20. uri ponudilo spletno silvestrsko premiero romantične drame Jazz v režiji Nejca Gazvode, ki je tudi avtor besedila. V krstni uprizoritvi igrata Ajda Smrekar in Sebastian Cavazza. Po naročilu MGL je Gazvoda besedilo napisal prav za omenjeni igralski par, so zapisali v MGL.

Prešernovo gledališče Kranj bo na zadnji dan leta po spletu predvajalo arhivski posnetek avtorskega projekta Stenica, ki je v režiji Jerneja Lorencija nastal po motivih pravljične komedije Stenica Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega in je bil leta 2017 premierno uprizorjen v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

SNG Nova Gorica pa bo na silvestrovo na spletu objavilo posnetka dveh predstav: Janko in Metka, ki jo je po pravljici bratov Grimm režiral Andrej Jus in je premiero doživela kot spletna uprizoritev 28. novembra, ter igro Tutošomato. Predstava Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper.

SNG Drama Ljubljana, MGL, SNG Maribor, PGK, SNG Nova Gorica, CD

Povezani dogodki