STA, 22. 12. 2014

Severjeve nagrade Vesni Slapar, Kristijanu Gučku, Borutu Verovšku in Mirandi Trnjanin

Severjevi nagradi za dosežke v slovenskem poklicem gledališču v zadnjem letu sta na včerajšnji že 44. slavnostni podelitvi v Škofji Loki šli v roke Vesni Slapar in Kristijanu Gučku. Nagrada za študenta dramske igre je pripadla Mirandi Trnjanin, za igralske dosežke v slovenskem ljubiteljskem gledališču pa je bil nagrajen Borut Verovšek.
:
:

Foto: Tinkara Zupan/STA

Dobitnike prestižnih nagrad, ki jih že 44 let podeljuje Sklad Staneta Severja, ustanovljen v spomin na legendarnega gledališkega in filmskega igralca, je izbrala strokovna žirija s predsednico Diano Koloini in člani Alenom Jelenom, Jašo Jamnikom, Domnom Valičem ter Brankom Šturbejem.

Kot je v obrazložitvi zapisala žirija, se je Vesna Slapar v zadnjih letih razvila v prodorno in vsestransko profilirano igralko. V tej sezoni je svojo igralsko zrelost potrdila z likom Beppi v uprizoritvi Pri Hlevarjevih, v kateri se je zlila z likom trinajstletne umsko prizadete deklice. Prav s silovitostjo njene kreacije je uprizoritev dosegla svoj umetniško dognan in vsebinsko pretresljiv naboj.

Igralka Prešernovega gledališča Kranj je ob prejemu nagrade povedala, da se mora za resnični uspeh poklopiti več stvari - dobra vloga, super režiser in čas v življenju, ko igralec lahko najbolje odigra to vlogo. "Že zadnji dve sezoni imam zelo dobre priložnosti in mislim, da sem jih tudi kar dobro izkoristila," je nagrade vesela Slaparjeva.

O Kristijanu Gučku žirija ugotavlja, da že celo desetletje izstopa kot zanimiv in talentiran igralec. S tremi vlogami iz lanske sezone, in sicer v detektivski komediji Po Magrittu, v gledališkem koncertu poezije Sreča Kosovela Postani obcestna svetilka in v absurdni igri Morilec je dosegel višek svojega dosedanjega razvoja in predstavil široko paleto svojega igralskega izraza.

Igralec Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica je bil nagrade zelo vesel. Guček, ki je pred tem prejel že študentsko Severjevo nagrado, je poudaril, da Severjeva nagrada spada v igralskem poklicu zelo visoko, saj je to praktično edina samo igralska nagrada.

Severjevo nagrado za bogato življenjsko delo v slovenskem ljubiteljskem gledališču je letos prejel Borut Verovšek, član igralske skupine pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice. Kot je zapisala žirija, je tenkočuten in natančen oblikovalec številnih nepozabnih likov, tako dramatičnih kot komičnih razsežnosti.

Verovšek, ki je leta 2012 za svoje delo prejel tudi Linhartovo listino, je izpostavil, da je nagrada potrditev dolgoletnega dela, je veselje in hkrati spodbuda ter obljuba za delo še naprej. Nagrada je, kot pravi, tudi "dokaz, da aplavz publike, ki je igralcu po predstavi največja nagrada, ni samo vljudnostni aplavz".

Med študenti dramske igre je žirija za dobitnico nagrade izbrala Mirando Trnjanin, ki je bila v študijski produkciji Racinovega Britanika z vlogo Agripine pred izjemno zahtevno igralsko nalogo. Suvereno se je soočila s klasičnim besedilom v aleksandrinskem verzu, ki terja veliko obvladovanje lastne ustvarjalne energije, in se s presenetljivo zrelostjo spustila v globine in v blodnjak psihe dramskega lika.

Nagrajence in ostale zbrane je na včerajšnji slovesnosti na Loškem odru nagovoril direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igor Teršar. Kot je izpostavil, je Sever, ki bi bil letos star 100 let, pomembno vplival na razvoj slovenskega gledlaišča, filma in kulture nasploh. S Severjevo nagrado ohranjajo spomin nanj in vsako leto opozarjajo na posebne dosežke slovenskih igralcev.

Vesna Slapar, Kristijan Guček, Severjeva nagrada