STA, 11. 11. 2022

V PTL plesna predstava Vite Osojnik Vse kar se je že zgodilo

V Plesnem teatru Ljubljana bo ob 20. uri premiera predstave plesalke in koreografinje Vite Osojnik Vse kar se je že zgodilo. Zasnovala jo je kot večni tranzit skozi nastajajoče in izginjajoče forme in prostore. Predstava je prvi del trilogije.
:
:
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank
Foto: Nada Žgank

Gibanje je namensko, funkcionalno, včasih ekonomično, spet drugič oteženo zaradi sledenja zadanemu vzorcu. "Kot izvajalka pred očmi občinstva gradim in rušim prizore iz svojega, mogoče njihovih življenj. V iskanju neke idealne točke ali pozicije," je o svoji predstavi, za katero je prispevala tako koncept kot koreografijo in sceno, povedala avtorica.

Kot navdih za uprizoritev je navedla odlomek iz romana O izgubljeni deklici Elene Ferrante: "Noč za nočjo sem tavala okrog in se prepoznavala v ideji o vsesplošnem razkroju, ki pa v sebi že nosi seme nove ureditve sveta."

Avtorsko glasbo podpisuje Matevž Kolenc, oblikovanje luči Urška Vohar, kostume pa Tina Pavlin. Predstava je nastala v produkciji Plesnega teatra Ljubljana.

Vita Osojnik kot samozaposlena v kulturi opravlja poklic plesalke, koreografinje, plesne pedagoginje in ulične umetnice. Zaključila je študij sodobnega plesa in koreografije na Salzburg Experimental Academy of Dance. Je avtorica več plesnih predstav, kot so Nosila sem tuje otroke, Zlahka nosim svojo lastno težo, Del mene je narejen iz stekla in Cinični morilci lastne matere.

Septembra 2019 je na povabilo Dantzaz v San Sebastianu ustvarila koregrafsko delo Hombre masa, ki ga je v Sloveniji prvič predstavila leta 2021 v okviru festivala Ukrep. Trenutno je v vlogi pedagoške vodje in organizatorke plesnih klasov in delavnic v okviru Plesnega Teatra Ljubljana.

Vse kar se je že zgodilo, PTL, Vita Osojnik

Povezani dogodki