STA, 15. 3. 2012

Glazerjeva nagrada letos igralcu Petru Ternovšku

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel igralec Peter Ternovšek. Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih pa je žirija dodelila novinarki Meliti Forstnerič Hajnšek, igralki Nataši Matjašec Rošker, založniku Primožu Premzlu in fotografu Branimirju Ritonji.
:
:

Foto: Bojan Šuštar/STA

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je osrednje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal predsednik odbora za podelitev teh nagrad Franci Pivec, so za letošnjega nagrajenca izbrali Petra Ternovška, ki ima za seboj že skoraj 50 let nastopanja na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor. "Ni prebivalca našega mesta, ki ga po kakšni od vlog ne bi poznal," je poudaril.

V Drami SNG Maribor je Peter Ternovšek odigral več kot sto vlog in za svoje igralske interpretacije prejel številna priznanja, med drugim leta 2006 Borštnikov prstan. Pivec je v obrazložitvi ponovil navedbe Mojce Kreft, ki je Ternovškovo delo opisala takole: "Peter je vstopil na to gledališko galejo z vero, ljubeznijo in upanjem - in je ni zapustil, zato je s svojim igralskim žarom v svojem več desetletnem snovanju zaznamoval mariborsko in celotno slovensko gledališče, nič manj pa tudi film, televizijo in radijske valove."

Nagrado, ki jo podeljujejo od leta 1987, bodo dobitniku predali na slovesnosti 21. marca v Kazinski dvorani SNG Maribor.

Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih. Glazerjevo listino letos prejme "eno izmed najprepoznavnejših peres kulturnega žurnalizma" Melita Forstnerič Hajnšek, ki po besedah Pivca ne spremlja kulture le kot novinarka Večera ampak tudi kot kulturna ustvarjalka in angažirana intelektualka.

Igralka Drame SNG Maribor Nataša Matjašec Rošker prejme Glazerjevo listino za svoj nastop v predstavi Goga, čudovito mesto režiserja Sebastijana Horvata, v kateri je odigrala tri različne vloge. V njej je po navedbah iz obrazložitve "z izjemno ustvarjalno fantazijo, ki temelji na poglobljenem intelektualnem razmisleku, subtilnem posluhu za nadgradnjo režijskih konceptov in izostrenem občutku za iskanje novih izraznih sredstev, ustvarila tri dovršene igralske interpretacije".

Glazerjevo listino pa prejmeta še založnik Primož Premzl in fotograf Branimir Ritonja za knjigo Petindvajset let Glazerjevih nagrad, ki je izšla lani. "Knjiga ni samo dokument, temveč tudi opomnik, da je mesto Maribor vsekakor bogatejše, kakor se včasih zdi," piše v obrazložitvi.

Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru, so priznanja mariborske občine za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke v kulturi. Nagrada za življenjsko delo je vredna 15.750 evrov, listina pa nekaj več kot 5000 evrov.

Glazerjeva listina, Glazerjeva nagrada za življenjsko delo, Peter Ternovšek