STA, 9. 4. 2021

Via Negativa s spletno premiero videa Physis

V produkciji Vie Negative je v času pandemije covida-19 nastala plesna predstava Physis. Ker predstava, ki jo posvečajo filozofu Friedrichu Nietzscheju, zaradi prepovedi javnih prireditev še ni bila javno predstavljena, so jo februarja v celoti priredili za video. Ta je javnosti na ogled od 9.4. do 11.4., so sporočili iz Vie Negative.
:
:

Foto: Marcandrea

Predstavo posvečajo Nietzscheju, ki je 3. januarja 1889 doživel živčni zlom, po letu 1898 pa serijo možganskih kapi, zaradi česar je bil delno paraliziran, ni več mogel hoditi in govoriti. Umrl je 25. avgusta 1900 zaradi pljučnice. Diagnoza njegove "duševne bolezni" je še vedno predmet medicinskih razprav, so zapisali.

Ob napovedi predstave so navedli tudi več Nietzschejevih citatov, med njimi denimo: "Tam, kjer se država neha – poglejte mi vendar tja, bratje moji!" Tudi v predstavi so uporabljeni odlomki iz Nietzschejeve knjige Tako je govoril Zaratursta v prevodu Janka Modra.

"Država potrebuje ljudi, ki so dovolj šibki, da postanejo odvisni in dovolj pridni, da ostanejo koristni. Demokracija se je vkopala v katakombe zdravih, odgovornih in normalnih. Ni demokracije za bolezen in umiranje, ni demokracije za vizije upornega duha ali trepetanje šibkega srca - ni demokracije za naravo," še piše v napovedi predstave, ki je nastala po zamisli Anite Wach in Bojana Jablanovca, ki se podpisuje tudi kot režiser.

Koreografinji predstave sta Anita Wach in Kristina Aleksova. Friedricha Nietzscheja upodablja Grega Zorc, v vlogi Odvečnih pa nastopajo Aleksandra Kmetič, Anita Wach, Daniele Tenze, Ena Kurtalić, Jernej Škof, Kristina Aleksova, Loup Abramovici, Mitja Lovše, Neža Blažič, Nina Goropečnik, Olja Grubić, Rok Kravanja, Sara Horžen, Timotej Novaković, Tina Habun (Tjaša Črnigoj), Rea Vogrinčič, Vesna Hauschild in Lena. Za glasbo in oblikovanje zvoka je poskrbel Eduardo Raon. Predstava je bila posneta v Stari mestni elektrarni.

Via Negativa, PHYSIS, Anita Wach, Bojan Jablanovec