STA, 2. 4. 2022

Ruska sopranistka Ana Netrebko se maja vrača na evropske operne odre

Ruska operna zvezda, sopranistka Ana Netrebko se maja vrača na evropske odre. Nedavno je sicer obsodila rusko agresijo v Ukrajini. Po ruskem napadu na Ukrajino so se številni ruskih umetniki znašli pod pritiskom Evrope in ZDA, da javno zavzemajo stališče glede vojne.
:
:

Foto: Pixabay

Ana Netrebko je po ruskem napadu na Ukrajino odpovedala svoje koncerte zaradi kritik, da je blizu Kremlju. Sedaj je ena najbolj znanih opernih pevk na svetu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da želi popraviti stanje, in javno zapisala, da ne podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Izrecno obsojam vojno proti Ukrajini in moje misli so z žrtvami te vojne in njihovimi družinami," je zapisala.

50-letna Netrebko je še poudarila, da ni bila članica kake politične stranke in ni povezana z nobenim voditeljem Rusije. Hkrati je obžalovala, da je bilo mogoče njena dejanja in izjave v preteklosti deloma napačno razumeti.

Dodala je še, da ni "nikoli prejela finančne podpore od ruske vlade" ter da živi v Avstriji, "ki je tudi njen davčni dom". "Ljubim svojo domovino Rusijo," je še dejala Ana Netrebko in dodala, da "s svojo umetnostjo želi le spodbujati mir in enotnost".

Na njene zadnje izjave so se med drugim odzvali v operi v ruskem Novosibirsku in sporočili, da odpovedujejo njen koncert, ki je bil načrtovan za 2. junij. "Življenje v Evropi in nastopanje v evropskih koncertnih dvoranah je zanjo očitno pomembnejše od usode domovine," je opera zapisala v izjavi. Ob tem so dodali, da je Rusija "polna talentov in včerajšnje idole bodo zamenjali tisti, ki imajo jasno državljansko stališče."

Odzval se je tudi predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin in Ani Netrebko namenil ostro kritiko. "Glas je, vesti pa ni," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil Volodin.

Ana Netrebko je v preteklih letih veljala za podpornico Kremlja. Leta 2014 je pozirala z zastavo proruskih separatistov v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Ima tudi avstrijsko državljanstvo.

Zadnje izjave Ane Netrebko pa niso zadovoljile newyorške Metropolitanske opere, kjer še vedno velja prepoved njenega nastopanja.

Ana Netrebko