STA, 25. 1. 2023

Festival Ruta Grupa Triglav se bo začel s Praznovanjem

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) se v ponedeljek, 30. januarja, s premierno uprizoritvijo drame Praznovanje pričenja niz predstav v okviru 12. festivala Ruta Grupa Triglav, ki ga pripravljajo v sodelovanju s petimi gledališči iz nekdanje Jugoslavije.
:
:

Foto: Arhiv MGL

Direktorica gledališča in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor je na današnji novinarski konferenci Praznovanje označila kot največji in najrazkošnejši projekt letošnjega leta.

Predstava je nastala po predlogi istoimenskega kultnega filma iz leta 1998 v režiji Thomasa Vinterberga. Kot piše na spletni strani gledališča, je Praznovanje rezultat manifesta Dogma 95, ki je s svojimi desetimi programskimi vodili leta 1995 v Koebenhavnu utrl pot novemu danskemu filmskemu valu. Po besedah Hieng Samobor sta film in gibanje Dogma 95 "v vsebinskih in žanrsko-estetskih principih prinesla marsikaj revolucionarnega, kar čutimo in upoštevamo še danes".

Problematizira prikrito družinsko dogajanje za štirimi stenami, ki je tako univerzalno, da gledalcem omogoča poistovetenje s situacijami in liki na odru. Po mnenju Hieng Samobor po pandemiji ostaja ključnega pomena, da gledališče prevzame "čistilno-terapevtsko" vlogo, s katero gledalce vsaj za trenutek pripelje na postajo okrevanja.

Praznovanje šestdesetega rojstnega dne premožnega industiralca Helgeja se bo na odru prevesilo v dolgo noč najrazličnejših odkritij in medsebojnih obtoževanj. Gledalci in Helgejevi otroci bodo tekom predstave izvedeli, da sta imela zakonca Helge še eno hčerko, ki si je nedolgo tega na družinskem posestvu vzela življenje.

Režiser predstave Janusz Kica je povedal, da ga je zgodba navdahnila z dejstvom, da ljudje velikokrat ne verjamemo resnici. In dodal, da je - tudi, ko ji verjamemo - velikokrat ne upamo povedati na glas.

Boris Ostan, ki v predstavi igra Helgeja, je povedal, da je pošasten lik očeta lažje dojel v misli, da je vsak nasilnež v resnici globoko ranjen človek. Raziskava ga je pripeljala do ugotovitve, da pri spolnem nasilju v ospredju ni spolnost, temveč izkazovanje prevlade, da bi človek, ki je bil sam ranjen, ohranil svojo samopodobo.

Helgejeva žena, ki jo v tokratni izvedbi igra Judita Zidar, se je zlorab svojega moža zavedala, a je zaradi udobja njegove družbene moči in vpliva o travmatični resnici molčala. Posledice so najbolj občutili otroci Christian (Branko Jordan), Helene (Iva Krajnc Bagola), Michael (Filip Samobor) in Linda (Tjaša Železnik).

"Travma pripada mnogim žrtvam, ki hodijo med nami. Zato sem v vlogo vstopil z blagostjo in ponižnostjo pred vsakim, ki se mu je to dogajalo ali se mu še dogaja," je na novinarski konferenci povedal Jordan.

Prevajalka je Alenka Klabus Vesel, dramaturginja Eva Mahkovic, scenografinja Karin Fritz, kostumografinja Bjanka Asžić Ursulov, avtorica glasbene opreme Darja Hlavka Godina.

Na gledališkem festivalu Ruta Grupa Triglav se bo v šestih dneh predstavilo šest gledališč iz šestih republik nekdanje Jugoslavije. Predstavam bodo sledili pogovori z ustvarjalci, ki jih bo vodila dramaturginja MGL Petra Pogorevc. Slednji so bili po besedah direktorice in umetniške vodje tudi lani, kljub pandemiji, tako kot predstave, zelo lepo prejeti med občinstvom.

Poleg predstave Praznovanje v izvedbi MGL se bodo v sklopu festivala na Velikem odru zvrstile še predstave Delitev (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (Dramski teatar Skopje), Kdo se boji Virginie Woolf? (Kazalište Ulysses), Zaljubljeni Shakespeare (Beogradsko dramsko pozorište) in Brez resorja (Gradsko pozorište Podgorica).

Praznovanje, Ruta Grupa Triglav, MGL

Povezani dogodki