FBS, 23. 10. 2018

Drugi del 53. Festivala Borštnikovo srečanje

Po uspešnem začetku se 53. Festival Borštnikovo srečanje te dni preveša v drugo polovico. V prvem tednu programsko in organizacijsko osveženega festivala so zabeležili več kot štiri tisoč obiskovalcev, od tega veliko mladih.
:
:

Na fotografiji Janez Škof v Prekletih kadilcih / foto: Boštjan Lah

Festivalsko dogajanje so pričeli z uvodnima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, oba sta bila zasnovana mednarodno, uprizorjena je bila vrsta odličnih predstav, odvile so se raznovrstne delavnice, pogovori in posveti. Prvi sklop s področja kulturno-umetnostne vzgoje je ob ogledu treh vrhunskih predstav omogočil usposabljanje za inovativno delo z mladimi na področju gledališča. V okviru mednarodne študentske platforme, namenjene izmenjavi, primerjavi, mreženju in skupnemu učenju, so poleg slovenske UL AGRFT gostili štiri tuje gledališke umetniške akademije, med njimi ruski GITIS in češki DAMU. Že v uvodnem sklopu je do zadnjega kotička napolnjeno dvorano navdušilo Zagrebško gledališče mladih z mladinsko predstavo Alica v Čudežni deželi, nato pa gledalce presunilo še v sklopu spremljevalnega mednarodnega programa z večkrat nagrajeno uprizoritvijo Črna mati zemla.

Otvoritveni dan se je začel s simpozijem Osebnosti slovenskega gledališča v organizaciji Raziskovalne postaje Maribor ZRC SAZU in Univerzitetne knjižnice Maribor in z mednarodnim posvetom Turizem v mestu, zvečer smo v Razstavišču Vetrinjskega dvora v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Drama Ljubljana odprli razstavo v spomin igralskemu velikanu Jerneju Šugmanu. Festival je slavnostno odprla Cankarjeva klasika Pohujšanje v dolini šentflorjanski v koprodukciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma Ljubljana – predstava je navdušila okoli 900 gledalcev. Po prijateljskem sprejemu v Kazinski dvorani se je otvoritveni večer zaključil z intimnim koncertom Nane Milčinski.

Od sobote, 20. oktobra, naprej festival ponuja tudi tekmovalni program. Dosedaj smo si lahko ogledali uprizoritve Skupaj v koprodukciji Pekinpah, Via Negativa in CUK Kino Šiška, Teror v produkciji  Prešernovega gledališča Kranj, 6 v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana in Naš razred v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Mestnega gledališča Ptuj in Mini teatra Ljubljana. V prihodnjih dneh se bodo zvrstile še uprizoritve Gilgalovanje v produkciji Gledališča Glej, Sen kresne noči v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega, Heroj 2.0 v koprodukciji KUD Moment in Zavoda EN-KNAP, Odilo. Zatemnitev. Oratorij. v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in CUK Kino Šiška ter Visoška kronika in Zid, jezero, obe v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

Spremljevalni program je ponudil sijajne Zasledovalce sreče (Zavod EN-KNAP, Théâtre de la Ville in steirischerherbst), Preklete kadilce (Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana) z letošnjim dobitnikom Borštnikovega prstana Janezom Škofom in mednarodno gledališko-glasbeno predstavo Zapiski blazneža (Moving Music Theatre Bitola in Center za kulturo Bitola). Zvrstile se bodo še predstave KONS:O:VEL (Anton Podbevšek Teater, Studa humanitatis in Cankarjev dom Ljubljana), PopParty (Kitch in Zavod Bunker), Firebird (Ana Pandur, PKD Flamenko in Cankarjev dom Ljubljana) in 365padcev (Via Negativa, Forum Freies Theater Düsseldorf in Zavod Bunker).

V sklopu dodatnega programa se nam obetajo še dan strokovne literature z okroglo mizo Izbrati ‒ izdati ‒ brati ‒ vedeti, plesna produkcija Akademije za ples ECM Plešite, plešite, drugače smo izgubljeni, koncert odlične zasedbe Mascara Quartet in ambientalni projekt Prebujanje spečega velikana - Druga priložnost.

Zadnji Borštnikov vikend bo, poleg pričakovanja festivalskih nagrad, v znamenju gostovanja osrednjega tujega festivalskega gosta ‒ mednarodno uveljavljenega italijanskega režiserja in igralca Pippa Delbona s skupino. Videli bomo uprizoritvi Vangelo (Evangelij) in La Gioia (Radost). Predstavi vsekakor sodita med najpomembnejša gledališka gostovanja v zadnjem obdobju.

V soboto, 27. 10., bo po uprizoritvi Vangelo organiziran medijski termin s Pippom Delbonom ob 22.15 v medetaži Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

FBS