FBS, 26. 10. 2018

Zaključek 53. Festivala Borštnikovo srečanje

V prihodnjih dnevih se zaključuje 53. festival Borštnikovo srečanje. V nedeljo bodo podeljene festivalske nagrade, festivalski program pa bo še vedno ponujal izbrane gledališke užitke. V spodnji novici je naveden potek zaključnega dneva 53. FBS.
:
:

Borštnikov prstan, Foto: Boštjan Lah

53. Festival Borštnikovo srečanje je tudi tokrat dodobra prevetril mesto ob Dravi in ga v drugi polovici oktobra spremenil v gledališko prestolnico Slovenije. V nedeljo bodo podeljene festivalske nagrade. Še prej pa bodo uprizorjene predstave Firebird, Zid, jezero, PopParty in 365padcev in pa predstavi osrednjega tujega gosta Pippa Delbona Vangelo / Evangelij in La Gioia / Radost.

V preteklih dneh se je zvrstilo več dogodkov v sklopu dopolnilnega programa, festival je v sodelovanju z Združenjem dramskih umetnikov Slovenije vzpostavil dan gledaliških ustvarjalcev, v okviru katerega se je odvila okrogla miza Kje smo in kam gremo?, vneposrednem prenosu Radia ARS je potekala okrogla miza Politike umetniškega vodenja v slovenskih gledališčih v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, ki je gostila tudi umetniškega direktorja FBS Aleša Novaka, v okviru simpozija Izzivi umetniške svobode smo z uglednimi tujimi gosti obeležili 70-letnico Mednarodnega  gledališkega inštituta, na devetih lokacijah pa se je doslej zvrstilo že več kot sedemdeset dogodkov. V prihodnjih dnevih bo festival še vedno ponujal izbrane gledališke užitke, v nadaljevanju se nahajajo informacije o zaključku 53. FBS.

Festivalski program v nedeljo, 28. oktobra 2018

Medijski termin z letošnjim dobitnikom Borštnikovega prstana Janezom Škofom (medetaža Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 16.30)

***

La Gioia / Radost v režiji Pippa Delbona in produkciji Compagnie Pippo Delbono (IT), Emilia Romagna Teatro Fondazione (IT), Théâtre de Liège (BE), Le Manège Maubeuge – Scène Nationale (FR) (Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 17.30)

***

Svečana podelitev Borštnikovih nagrad (Velika dvorana Slovenskega narodnega gledališča Maribor ob 20.00, zaradi TV prenosa vstop vsaj 10 minut prej)
Prireditve se bodo udeležili predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, minister za kulturo Republike Slovenije Dejan Prešiček in župan Maribora Andrej Fištravec.

Letošnji festival bodo po podelitvi nagrad sklenili s prijateljskim druženjem v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

FBS