STA, 29. 1. 2019

Dobitnik nagrade Sama Smerkolja tenorist Matjaž Stopinšek

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo nagrado Sama Smerkolja za leto 2018 podelilo tenoristu Matjažu Stopinšku. Stopinšek redno sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor. Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del doma in v tujini. Nagrado mu bodo izročili drevi v Rdeči dvorani Magistrata.
:
:

Matjaž Stopinšek / Foto: Colleen Holmes

Stopinšek je solo petje študiral na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer je leta 2003 magistriral. Že v času študija je sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben in Združenjem glasbenikov avstrijske Štajerske.

Redno sodeluje z SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, kjer je upodobil mnoge operne in operetne vloge. Med drugim je bil Pinkerton v Madama Butterfly, Franz Waldung v Renskih nimfah, Don Narciso v Turku v Italiji, Caramello v Noči v Benetkah, Don Jose v Carmen, Alfredo v Traviati in Danilo v Veseli vdovi.

Redno sodeluje tudi z gledališčem v Badnu in Festivalom Lehar v Bad Ischlu. Tam je bil med drugim Prinz Sou Chong v Deželi smehljaja, Faust v Faustu, Barinkay v Ciganu baronu, Herzog von Urbino v Noči v Benetkah, Georg Dumenil v Opernem plesu, Don Basilio v Figarovi svatbi in Florestan v Fideliu.

Bil je tudi Ivan v operi Benjamina Ipavca Teharski plemiči v SLG Celje, Max Detweiler v muzikalu Moje pesmi moje sanje, Marijan v novi slovenski operi Deseti brat Aleša Makovca in Branko Mirnik v opereti Radovana Gobca Hmeljska princesa.

Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del doma in v tujini, med drugim v Carmini Burani Carla Orffa, Magnificatu Johanna Sebastiana Bacha in Mozartovem Requiemu, pa tudi na večerov samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij.

Leta 2010 je debitiral z Münchenskimi simfoniki, ponovno so ga k sodelovanju povabili leta 2013, leta 2017 pa se je na povabilo orkestra Salute to Vienna pričelo redno sodelovanje pri izvedbah novoletnih koncertov v različnih koncertnih dvoranah po ZDA, so sporočili iz Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

O nagrajencu je odločila strokovna komisija v sestavi Simon Dvoršak (predsednik), Simon Robinson, Vlatka Oršanić, Henrik Neubauer in Andrej Debevec.

Slovensko komorno glasbeno gledališče bo nagrado Sama Smerkolja, edino nagrado za operne pevce, letos podelilo enajstič.

Matjaž Stopinšek, Nagrada Sama Smerkolja